CSG na IDEXu 2021: Zaujaly houfnice DITA i vozidla PATRIOT II a TATRA FORCE 8x8.

Profesionálové v oboru obranné techniky měli na mezinárodním veletrhu v Abú Zabí poprvé možnost obdivovat novou houfnici DITA z produkce CSG. Firmy holdingu Czechoslovak Group slavily na veletrhu úspěch i s dalšími výrobky, zejména vozidly Patriot II 4×4 a Tatra Force 8×8. Firmy domů přivezly zakázky a nová obchodní partnerství.

Kolová kanónová houfnice DITA je jedinou houfnicí české výroby, která využívá munici NATO. DITA disponuje zbraní ráže 155 mm o délce 45 ráží a se standardní municí NATO s dnovým generátorem plynů má dostřel až 39 km.

Demonstrátor houfnice prezentovali zástupci Excalibur Army a Tatra Trucks na veletrhu uspořádaném v posledním únorovém týdnu přímo nejvyšším politickým a armádním představitelům Spojených arabských emirátů.

Společnost Excalibur Army domů také přivezla smlouvu s indonéskou firmou PT REPUBLIK DEFENSINDO o společné výrobě raketometů RM-70 Vampire v Indonésii a další kontrakty.

Na veletrhu, který navštívilo celkem přes 62 tisíc lidí, bodovaly i další novinky a klíčové produkty firem CSG. Velký zájem partnerů i médií zaznamenalo obrněné vozidlo Patriot II 4×4 na podvozku Tatra a čtyřnápravové logistické vozidlo Tatra Force 8×8 pro přepravu nákladů.

Mimořádný zájem byl také o produkty z oblasti aerospace, respektive o radary firmy Retia. Ta se na veletrhu dohodla s jordánskou státní společností Jordan Design and Development Bureau na podpisu memoranda o porozumění.

Úspěch hlásí také slovenský holding MSM Group, který na veletrhu představil celou škálu své moderní středorážové a velkorážové munice pro dělostřelecké systémy, tanky a minomety. Z exponátů jednoznačně nejvíc zaujal minometný systém ANTOS.

Letošní účast na únorovém veletrhu ve Spojených arabských emirátech byla vzhledem k pandemii covid-19 a souvisejícím opatřením pro všechny velkou výzvou. Společnost Excalibur Army musela například na Arabský poloostrov dopravit demonstrátor houfnice letecky, protože cesta po zemi byla kvůli protiepidemickým opatřením příliš komplikovaná. (sfr)