Francouzské jaderné elektrárny budou moci sloužit až 50 let.

Zatímco Německo nebo Švédsko postupně odpojují jaderné elektrárny, Francie jim prodloužila životnost. Tamní nukleární elektrárny budou moci fungovat o 10 let déle, než se původně předpokládalo, pokud na nich bude provedena nutná údržba. Celkově tak budou moci být v provozu 50 let. 

Rozhodl o tom francouzský úřad pro jadernou bezpečnost (ASN).

Řada z 58 reaktorů provozovaných francouzskou elektrárenskou společností EDF byly postaveny v 70. a 80. letech a pomalu dosluhují.

Úřad doporučil ve Francii určitou úpravu a údržbu nutnou pro všechny dotčené reaktory. Celkem jde o 32 provozů.

Následovat budou doporučení pro specifické úpravy na jednotlivých reaktorech podle jejich konkrétního stavu.

Údržba stárnoucích francouzských jaderných elektráren proběhne v následujících 10 letech. EDF bude muset navíc předkládat roční zprávy, aby prokázala, že dokáže veškeré předepsané změny provést včas.

Server oenergetice.cz v té souvislosti zmínil, že Francie jako tradiční výrobce elektřiny z jaderných zdrojů ovšem plánuje i další rozvoj jaderné energetiky. Do roku 2030 má na trh uvést novou generaci jaderného reaktoru type EPR a dokonce i jeden malý modulární reaktor.

Francie vyrábí 70 % své elektřiny v jaderných elektrárnách, což je nejvíce ze všech světových zemí. Tento podíl chce do roku 2035 snížit na 50 % a více se spoléhat na obnovitelné zdroje energie.

To Německo se naopak zavázalo, že se do roku 2022 zbaví jaderné energetiky úplně. (pel)

Švédsko vypnulo jadernou elektrárnu a nemá dost elektřiny: Chce po lidech, aby nepoužívali spotřebiče