Ministr Havlíček navrhuje, aby stát přispíval firmám na koronavirový test 80 korun formou odpočtu. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) chce podpořit testování zaměstnanců. Navrhuje, že by si firmy mohly při testování zaměstnanců odečíst z odvodů na zdravotní pojištění 80 korun za jeden antigenní test. Měsíčně by stát takto proplatil 4 testy na osobu. Státní rozpočet by takové opatření měsíčně vyšlo asi na 600 milionů korun. 

„V návaznosti na současný vývoj pandemie covid-19 je nutné mimo již existující systém testování antigenními testy zavést možnost samotestování s finanční podporou ve firmách a u OSVČ,“ uvedl ministr.

Jak připomněly Hospodářské noviny, ze statistik vyplývá, že nejvíce lidí se nakazí v zaměstnání.

Některé podniky proto mají už nyní připravené podmínky pro to, aby mohly své zaměstnance testovat. A navrhovaný příspěvek na testy by tak mohl nalákat k testování mnohem více podniků.

Pro testování ve firmách však není dost zdravotníků.

Havlíček proto vidí jako možnou cestu navrhované samotestování, kdy by stát přispíval 80 korun na jeden test. Firmy by si tak mohly částku odečíst z odvodů.

Měsíčně by stát takto proplatil 4 testy na osobu. Státní rozpočet by takové opatření měsíčně vyšlo asi na 600 milionů korun.

Ministerstvo průmyslu odhadlo, že testování by se mohlo týkat asi 1,88 milionu lid. Měsíčně by tak mohlo být provedeno asi 7,5 milionu testů, což by vyšlo stát na odpočtech asi na 600 milionů korun.

Hospodářská komora ČR (HK ČR) vládu k větší finanční motivaci firem ohledně testování zaměstnanců vyzvala už v říjnu loňského roku. Že se vláda zabývá větší motivací firem k antigennímu testování zaměstnanců, proto komora vítá.

V prohlášení nicméně upozornila na to, že avizované snížení odvodů ze zdravotního pojištění povede k prohloubení deficitu veřejného zdravotního pojištění, který bude muset někdo dříve či později zaplatit. Pravděpodobně by to byli právě podnikatelé skrze budoucí navýšení odvodů, tedy nepřímým zdaněním práce.

Vláda by proto měla představit také systém efektivních kompenzací zdravotním pojišťovnám, aby nebyla v budoucnu omezena dostupnost a kvalita lékařské péče v ČR.

„Varianta připravovaná vládou ale není šťastná. I přes dvojí navýšení plateb státu za státní pojištěnce a využití rezerv pojišťoven skončí letos systém zdravotního pojištění v důsledku koronakrize v deficitu desítek miliard korun. Stát proto musí přijít s řešením, jak veřejnému zdravotnímu systému výpadky příjmů kompenzovat, případně najít elegantnější způsob financování testů, např. přes fondy prevence,“ uvedl Vladimír Dlouhý, prezident HK.

Všichni občané ČR mohou již dnes v rámci veřejného zdravotního pojištěni využít kapacit bezplatného testování zdarma jednou za tři dny. Těchto kapacit mohou bez problému využít OSVČ a malé podniky. (pel)