Ve vládě panují neshody ohledně případného otevírání škol a obchodů. (Ilustrační foto: MŠMT ČR)

V Babišově vládě panují spory ohledně možného rozvolňování v Česku. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) se nemohou vracet žáci do škol a zároveň se otevírat obchody, jak navrhl ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO). Že je slibované rozvolňování v ohrožení, naznačil už i premiér Andrej Babiš (ANO) nebo ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO). 

„Pokud je návrat žáků do škol skutečnou prioritou nejen pro ministerstvo školství, tak jiné změny opatření (např. otevření obchodů) nejsou možné,” napsal ministr na Twitter.

Zvýšení sociálních kontaktů při návratu do školy by podle něj mělo být vyváženo povinným testováním ve výrobních firmách a maximálním využívání home office.

Ministerstvo školství chce zakázat dětem, které se odmítnou testovat na koronavirus, navštěvovat školu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ale už přiznal, že nejsložitější bude zajištění dostatečného množství testů do 1. března.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) tento týden po dohodě s kraji navrhl vládě znovuotevření obchodů od 22. února.

Plán už projednala Rada vlády pro zdravotní rizika, podle které je návrh přijatelný za předpokladu, že personál obchodů bude povinně používat respirátory FFP2. Dále by platilo omezení počtu nakupujících na plochu obchodu podle aktuálního stupně PES, dodržování rozestupů a dezinfekce.

Postupné otevírání obchodů a služeb bylo přitom jednou z podmínek, na které trvali hejtmani při víkendovém jednání o tom, zda požádají vládu o vyhlášení nového nouzového stavu.

Přestože opozice tlačí na uvolnění i služeb a ostatních provozů, zatím to vláda neplánuje.

Že by slibované znovuotevření obchodů mohlo být v ohrožení, naznačil už i premiér Andrej Babiš (ANO). Epidemická situace podle něj není dobrá. Uvedl dále, že případné rozvolňování je potřeba zvážit.

Nemocnice v zemi jsou vytížené a v některých okresech už jsou jejich kapacity plné.

Podle viroložky Ruth Tachezy je nutné nejdříve snížit počet nových případů a hospitalizovaných. Epidemiolog Rastislav Maďar připomněl, že pokusy s rozvolňováním přes varování expertů stály na podzim lidské životy. (pel)

Vláda znovu během dne otočila: Havlíček navrhuje od 22. února otevřít obchody

Žákům, kteří se odmítnou testovat, zakáže Plaga jít do školy. Nejspíš ale nebude dost testů

V českých nemocnicích chybí lůžka JIP, volných je 167. V Karlovarském kraji zbývá jedno