Žákům a studentům, kteří se odmítnou podrobit pravidelnému testování na covid-19, nebude umožněn návrat do lavic.

Ministerstvo školství chce zakázat dětem, které se odmítnou testovat na koronavirus, navštěvovat školu. Automaticky ale dostanou omluvenku, nicméně se budou muset dál vzdělávat sami doma. A protože se od 1. března mají školy znovu otevřít, nebude muset být žákům povinně zajištěna distanční výuka podle pravidel, která nyní vyplývají ze zákona. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už navíc přiznal, že nejsložitější bude zajištění dostatečného množství testů do 1. března. 

Informoval o tom server iDnes.cz.

„Žák, který se nebude chtít podrobit připravovanému neinvazivnímu testování, se nebude účastnit prezenčního vzdělávání a bude se nadále vzdělávat doma. Půjde o automaticky omluvenou absenci z prezenčního vzdělávání,“ uvedl resort školství pro web.

Někteří rodiče se ale plánu ministerstva školství brání. Jedněm vadí podmiňování práva na vzdělání nebo povinné školní docházky povinným testováním, další naopak tvrdí, že jejich dítě nemoc covid-19 už prodělalo, a tak má dost protilátek.

Spousta rodičů se také bojí toho, že díky návratu ratolestí do školy přijdou o ošetřovné.

Návrat dětí do školy byla jednou z podmínek hejtmanů při jednání s vládou o tom, zda požádají o vyhlášení nového nouzového stavu.

Ústřední krizový štáb se podle ministerstva vnitra kloní k využití tzv. rakouského systému, tedy samotestování antigenními testy přímo ve školách.

Rakouský model zahrnuje antigenní testování přímo ve škole, u starších ročníků s preferováním neinvazivního jednoduchého samotestování z kraje nosu a s vyhodnocením na místě.

Nejvhodnějším řešením by dle ÚKŠ bylo využít stejné typy testů, které se osvědčily právě u sousedního státu.

Potřeba jsou přitom miliony testů. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) přiznal, že nejsložitější bude zajištění dostatečného množství testů do 1. března. Česko proto zjišťuje možnost, zda by se šlo připojit k objednávkám, které má zajištěné Rakousko.

Pokud by se dostatek antigenních testů nepodařilo včas zajistit, je možné uvažovat o částečném využití dostupných PCR testů.

Jak před několika dny informovaly Novinky.cz, samoodběr bude navíc muset schválit ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO), nebo by se rychle musel změnit zákon. Dosud totiž musí odběr provádět vyškolený pracovník. (pel)