V českých nemocnicích začala chybět lůžka JIP pro covidové pacienty. (Ilustrační foto)

V českých nemocnicích chybí lůžka JIP. V celé republice bylo ve středu dopoledne volných jen 167 lůžek pro pacienty s covidem-19. Nejméně kapacit zbývá v Karlovarském a Plzeňském kraji. Že je situace špatná, přiznal před odletem na jednání V4 i premiér Andrej Babiš (ANO). Případné plánované rozvolnění je podle něj nutné zvážit. V ohrožení tak je i slibované otevření obchodů. 

„Epidemická situace není dobrá, znovu se zhoršila. V nemocnicích máme velmi malý počet lůžek JIP. Věk hospitalizovaných se významně snížil,“ řekl Babiš.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) poté na tiskové konferenci připustil, že by se mohly zavřít i další okresy v Česku. Nejhůř je na tom podle něj západní část republiky, kde jsou nejvíc vytížené nemocnice. Varoval dále, že v některých krajích je kapacita lůžek už téměř vyčerpaná.

Nejhorší je ke středečnímu dopoledni situace v Karlovarském kraji, kde zbývá jen 1 lůžko na covidové JIP. Následuje Plzeňský kraj se 2 lůžky a Pardubicky se 4.

Nejvíce lůžek má k dispozici Moravskoslezský kraj, a to 44 a Jihomoravský kraj (35).

Situace s koronavirem se v Česku nelepší ani přesto, že je země už několik týdnů uzavřena a život byl vládními opatřeními omezen na minimum.

Počty nakažených v Česku stoupají nahoru. V úterý 16. února 2021 laboratoře odhalily 12 486 nových případů, což je nejvíc od 8. ledna. Aktuálně nemocných je 106 211.

V nemocnicích leží s koronavirem 6 171 osob. Roste také počet covidových pacientů v těžkém stavu, kterých je nyní 1 196.

Na covid-19 pak už zemřelo 18 596 lidí.

Celkově od počátku pandemie v březnu 2020 bylo v ČR potvrzeno 1 112 322 případů.

Reprodukční číslo se zvýšilo z 1,06 na 1,08. Rizikové skóre PES dosáhlo na hodnotu 72 bodů ze 100, což odpovídá 4. stupni. Česko je ale kvůli zhoršující se situaci už několik týdnů ve stupni pátém. (pel)