Ministr průmyslu Karel Havlíček po dohodě s kraji vládě navrhne znovuotevření obchodů, a to od 22. února. (Foto: Redakční koláž)

Přestože ještě před 2 dny premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) odmítli otevřít obchody, ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) po dohodě s kraji navrhne vládě znovuotevření od 22. února. Služeb a ostatních provozů se uvolnění zatím týkat nebude. 

„Otevření maloobchodů je výrazný posun. Je to velký psychologický zlom. Lidé po delší době uvidí světlo na konci tunelu, pouštíme to pozvolna a pokud to zvládneme, je to velký signál, že budeme moci pokračovat. Jsem přesvědčen, že to společně zvládneme,“ napsal Havlíček na Twitter.

Plán už projednala Rada vlády pro zdravotní rizika, podle které je návrh přijatelný za předpokladu, že personál obchodů bude povinně používat respirátory FFP2. Dále by platilo omezení počtu nakupujících na plochu obchodu podle aktuálního stupně PES, dodržování rozestupů a dezinfekce.

Havlíček dále informoval, že za jasně daných podmínek souhlasil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO).

Postupné otevírání obchodů a služeb bylo přitom jednou z podmínek, na které trvali hejtmani při víkendovém jednání o tom, zda požádají vládu o vyhlášení nového nouzového stavu.

Případné rozvolnění by se však netýkalo služeb a ostatních provozů, které musí být nyní kvůli vládním protiepidemickým opatřením zavřené.

Výjimku mají pouze obchody s potravinami, lékárny, drogerie, květinářství, optiky, galanterie či papírnictví nebo prodejny s dětským oblečení a obuví. (pel)