Sněmovní rozpočtový výbor doporučil parlamentu schválit novelu státního rozpočtu, který zvyšuje plánovaný schodek z 320 miliard na 500 miliard korun.(Ilustrační foto: Redakční koláž)

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil parlamentu schválit novelu státního rozpočtu, který zvyšuje původně plánovaný schodek z 320 miliard na 500 miliard korun. Návrh přitom nemá ani jasnou podporu koaliční ČSSD, ale ani komunistů, kteří menšinový kabinet tolerují a pomáhají vládě odhlasovat zákony. Poslanci budou o rozpočtu jednat ve čtvrtek. 

Informoval o tom server E15.cz.

Sociální demokracii zastupují v rozpočtovém výboru Roman Onderka a Václav Votava, který hlasoval proti doporučujícímu stanovisku. Vadí mu hlavně výpadek způsobený tzv. daňovým balíčkem a zrušením superhrubé mzdy.

Jeho spolustraník Onderka sice plánuje hlasovat pro návrh, ale spolu s Votavou jsou přesvědčeni, že odpovědnost za chybějící miliardy by měla nést ODS a SPD, které s ANO zrušení superhrubé mzdy na konci loňského roku prosadily,

V té souvislosti Votava poukázal na stanovisko Národní rozpočtové rady, která další zadlužování Česka odmítá.

Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové se v kontextu navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun jeví přijetí daňového balíčku v čele se zrušením zdaňování superhrubé mzdy z hlediska udržitelnosti veřejných financí jako ještě více nezodpovědné, než se jevilo koncem loňského roku, kdy byla změna přijata.

“Už tehdy přitom bylo na místě počítat i s variantou, že druhá vlna pandemie jen tak nepoleví a bude mít dopady jak na straně daňových příjmů, tak na straně výdajů státního rozpočtu,” upozornila Zamrazilová v prohlášení NRR.

Předlohu v rozpočtovém výboru nepodpořil ani Jiří Dolejš (KSČM). Návrh ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) tak nakonec prošel nejtěsnější možnou většinou jednoho hlasu.

Podle serveru E15 bylo pro 9 zákonodárců ANO, šéfka výboru za komunisty Miloslava Vostrá a socialista Roman Onderka.

Podpora novely rozpočtu je tak značně nejistá. Výkonný výbor ÚV KSČM nerozhodl o podpoře navýšení státního rozpočtu pro rok 2021. Užšímu vedení strany se nelíbí výše navrhovaného schodku rozpočtu. Za zbytečně předražené považuje také některé nákupy spojené se zvládáním pandemie.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip připomněl, že komunisté požadovali navýšení vládní rozpočtové rezervy o 10 miliard korun, odebraných z rozpočtu ministerstva obrany, a posílit tak finanční prostředky určené na boj pandemií koronaviru.

KSČM se sice na konci roku 2020 podařilo si u vlády přesun peněz vynutit výměnou za hlasy při schvalování státního rozpočtu 2021, jinak hrozilo, že Česko bude hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Hned v lednu ale premiér Andrej Babiš (ANO) armádě vrátil 5 miliard. O zbývajících 5 miliardách se prý bude ještě jednat v průběhu následujících týdnů.

S tím podle Filipa nejsou komunisté spokojeni. Navíc podle něj nebyly splněny ani 2 podmínky, jimiž KSČM v lednu podmínila podporu prodloužení nouzového stavu. (pel)

Vláda schválila novelu státního rozpočtu. Počítá se schodkem 500 miliard

Vláda vrátila armádě 5 miliard, komunisté hrozí vypovězením tolerance

Sněmovna schválila státní rozpočet 2021. Vláda musela kvůli KSČM sebrat 10 mld. Kč obraně