Poslanecká sněmovna definitivně schválila státní rozpočet na rok 2021. (ilustrační foto: redakční koláž)

Státní rozpočet ČR na rok 2021 s deficitem 320 miliard Kč byl definitivně přijat ve 3. čtení. Poslanecká sněmovna zákon schválila hlasy vládní koalice ANO a ČSSD za podpory poslanců KSČM. Komunisté si vynutili, aby byl oproti původnímu vládnímu návrhu snížen rozpočet ministerstva obrany o 10 miliard korun a aby tato částka byla převedena do rozpočtové rezervy vlády.

Prezident Miloš Zeman již oznámil, že zákon o státním rozpočtu podepíše. Očekává však, že rozpočet bude novelizován poté, co Sněmovna přijme Senátem vrácený tzv. daňový balíček. V něm se mj. snižují příjmové daně zaměstnanců, což podle Zemana způsobí „zásek“ 130 miliard korun, o které se sníží příjmy vlády.

Schválený státní rozpočet na rok 2021 s dopady daňového balíčku nepočítá.

Ministr obrany Lubomír Metnar sice dříve oznámil, že pokud armáda přijde o peníze, podá demisi.

Nyní však vysvětlil, že na funkci ministra kvůli přesunutí 10 miliard z rozpočtu ministerstva obrany do rozpočtové rezervy nehodlá rezignovat. Počítá prý s tím, že těchto 10 miliard dostane armáda na začátku roku zpátky.

Premiér Andrej Babiš zdůraznil, že přesun deseti miliard do rozpočtové rezervy je jen dočasný. Vláda podle něho začátkem příštího roku vrátí armádě zpět „v jiné struktuře a v jiném čase“.

„Vláda nemůže dělat jen to, co považuje za správné, musíme hledat kompromisy,“ konstatoval Babiš.

Nově schválený státní rozpočet dává armádě na příští rok částku ve výši 75,4 miliardy. To je méně, než jí poskytoval rozpočet schválený na letošní rok. Částka 75,4 mld. nesplňuje slib vlády z programového prohlášení, že bude vynakládat na obranu 1,4 procenta HDP.

Snížení rozpočtu armády kritizovala opozice.

„Zrada armády socanům nevadí. Nejspíš jim bylo něco slíbeno. Hrdá strana by teď vypověděla koaliční smlouvu. Toho ale není rohožka schopna,“ prohlásila předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Zrazujete nás v očích spojenců,“ podotkl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Podle Babiše se tuzemská armáda „nikdy neměla tak dobře jako při působení ANO ve vládě“.

Šéf KSČM Vojtěch Filip řekl, že vláda může uvedených 10 miliard použít na boj s covid-19. Jediné, čeho se Filip obává, je to, aby vláda nakonec peníze nepoužila na nákup vojenské techniky. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ODS navrhla snížení výdajů státního rozpočtu na rok 2021 o téměř 81 miliard korun » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí