Nový americký prezident Joe Biden se nechce podrobovat Rusku. (Archivní foto z roku 2011: Biden jako americký viceprezident).

Nový americký prezident Joe Biden se nechce podrobovat agresivnímu Rusku. Uvedl to ve svém projevu na americkém ministerstvu zahraničí věnovaném zahraniční politice nové administrativy USA. Biden neupřesnil, v čem se USA dosud měly podrobovat Rusku. Spojené státy dlouhodobě vynakládají na zbrojení více, než v součtu všechny ostatní státy světa.

Prezident Joe Biden prohlásil, že USA se už nebudou podrobovat Rusku. S Čínou jsou prý připraveny spolupracovat tam, kde to bude v jejich zájmu.

Biden současně informoval, že exekutivním příkazem obnoví program přijímání uprchlíků a zvýší jejich roční kvótu na 125 tisíc. Předchozí, Trumpova vláda počítala s přijímáním pouze 15 tisíc uprchlíků ročně.

Biden v projevu připomněl svůj nedávný telefonát s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Informoval, že ruskému vůdci řekl, že dny, kdy se USA Rusku podrobovaly, skončily.

Hovořil s ním prý také o dalších tématech včetně ovlivňování voleb, údajné ruské platbě bojovníkům Tálibánu za zabíjení Američanů a také o Ukrajině.

„Řekl jsem prezidentu Putinovi jiným způsobem, než jak můj předchůdce, že skončily dny, kdy se USA podrobovaly agresivitě Ruska, jeho vměšování do našich voleb, kybernetickým útokům, trávení občanů,“ uvedl Biden k rozhovoru s Putinem.

„Nebudeme váhat nechat za to Rusko zaplatit a hájit své životně důležité zájmy i naše občany,“ upřesnil Biden.

Na Bidenův projev reagoval Kreml odmítavě s tím, že Bidenovy výroky jsou vellice agresivní a nekonstruktivní.

Ultimáta jsou prý pro Moskvu.

„Je to velice agresivní a nekonstruktivní rétorika, k naší lítosti. A vůbec nepřijatelné jsou pro nás náznaky jakýchsi ultimát,“ reagoval Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Moskva podle něho nehodlá „mentorská prohlášení“ brát na vědomí.

Současně však prý Rusko nadále doufá, že Spojené státy projeví politickou ochotu ke spolupráci, bez ohledu na existující rozpory.

Čína je soupeř

Nový šéf americké administrativy označil  za nejvážnějšího soupeře Čínu. Současně však podotkl, že pokud to bude v americkém zájmu, budou USA s Čínou spolupracovat.

„Postavíme se ekonomickým výpadům. Budeme se snažit bránit Číně v útocích na lidská práva a intelektuální vlastnictví. Jsme ale ochotni s Pekingem spolupracovat, když to bude v zájmu USA,“ zdůraznil Biden.

Slíbil zahájit novou éru zahraniční politiky se slovy „Amerika je zpět“.

„Budeme konkurovat z pozice síly, budovat lepší domov, spolupracovat se spojenci a partnery, obnovíme svou účast v mezinárodních institucích a znovu se přihlásíme ke své morální autoritě a důvěryhodnosti,“ konstatoval Biden. (sfr)