Očkování nejrizikovějších skupin v Česku se asi o měsíc zpozdí. Dosud dostalo vakcínu přes 207 tisíc lidí. (Ilustrační foto)

V Česku zatím dostalo vakcínu proti koronaviru přes 200 tisíc lidí. Z dat zveřejněných ministerstvem zdravotnictví (MZ ČR) vyplynulo, že nejvíce naočkovaných je v Praze. Následuje Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. 

V Česku začalo očkování 27. prosince 2020. K 25. lednu (20:00) bylo v Česku provedeno 207 043 očkování, z toho 13 802 osob už dostalo i druhou dávku. Během samotného pondělí bylo naočkováno 9 796 lidí.

Vládou schválená strategie stanovuje, že prioritně by měli být naočkováni zdravotníci a personál starající se o pacienty s koronavirem a také senioři spolu s chronickými pacienty, kterým hrozí největší riziko nákazy.

Nejvíce zatím bylo naočkováno zdravotníků, a to 53 procent z celkových 207 tisíc dosud očkovaných.

Následují pracovníci a klienti sociálních služeb (18 procent), senioři 80+ (19 procent).

Zbývajících cca 10 procent osob středního až velmi mladého věku (14 658 mladších 29 let) jsou většinou medici, studenti či dobrovolníci pracující na odběrných místech a jinde ve zdravotnictví při péči o covid+ pacienty, nebo v sociálních službách.

K očkování je rezervováno 80 306 seniorů starších 80 let, což je cca 18,2 procenta této populační kategorie. Registraci provedlo 189 739 seniorů, což je cca 43 procent.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) přitom před pár dny uvedl, že naočkování nejrizikovější skupiny, do které patří právě lidé nad 80 let a zdravotníci, bude mít proti původnímu plánu zpoždění zhruba o měsíc, a to kvůli dodávkám očkovacích látek od firmy Pfizer/BioNTech, ale i AstraZeneca.

Podle pokynů vlády by do konce března mělo první dávku očkování dostat 1,28 milionu lidí, zhruba polovina z nich měla mít za sebou i druhou dávku. (pel)

V Evropě vypukla bitva o vakcíny mezi EU a Británií kvůli nerovnoměrným dodávkám

Za chaos s vakcínami a pomalost je zodpovědný Babiš, obvinili lidovci premiéra

V ČR chybí vakcína, ale zdravotní ústav naočkoval své zaměstnance a jejich příbuzné