Výtěžek z dražby hodinek Prim pomůže českým vojákům.

Předsedkyně výboru Vojenského fondu solidarity brigádní generálka Lenka Šmerdová převzala 12. ledna od zástupce holdingu Czechoslovak Group Aleše Klepka symbolický šek v hodnotě 280 tisíc korun. Peněžní dar je výtěžkem aukce unikátních hodinek Prim Orlík DLC – Věrni zůstaneme vyrobených v jediném exempláři, které holding CSG v loňském roce daroval do dražby, kterou organizovala galerie Kodl. Dražba proběhla symbolicky v listopadu 2020, tedy v měsíci, kdy si armáda připomíná Den válečných veteránů.

„Velice si vážím každé podpory a společnost Czechoslovak Group Vojenský fond solidarity podpořila opakovaně. Každý příspěvek do fondu nám pomáhá naplňovat jeho smysl, tedy pomáhat vojákům a jejich rodinám, když je jim nejhůř,“ uvedla brigádní generálka Lenka Šmerdová.

„Naše společnost působí mimo jiné i v obranném průmyslu a řada našich zaměstnanců navíc v armádě sloužila. Víme tedy, jak náročná je práce vojáků a velmi si jí vážíme. Proto jsme už v minulosti podpořili Vojenský fond solidarity a nyní jsme do něj přispěli penězi získanými z dražby hodinek Prim vyrobených jednou z našich firem,“ okomentoval peněžní dar předseda představenstva CSG Aerospace Aleš Klepek.

Vojenský fond solidarity vznikl jako společný projekt Ministerstva obrany České republiky a Charity Česká republika 9. března 2015.



Impulsem pro zahájení této spolupráce bylo úmrtí pěti českých vojáků v Afghánistánu v důsledku útoku sebevražedného atentátníka v červenci 2014.

Fond se soustředí na pomoc vojákům v činné službě a jejich rodinám v tíživých a mimořádných životních situacích, kdy je potřebná rychlá a pružná finanční pomoc.

Holding CSG zastřešuje řadu firem, které jsou letitými partnery Armády České republiky v oblasti vývoje a dodávek nové techniky a technologií.

Součástí holdingu je například automobilka Tatra Trucks, jejíž terénní vozidla slouží v armádě v celé řadě rolí, či výrobci pozemní vojenské techniky Excalibur Army a Tatra Defence Vehicle, která mimo jiné vyvíjí a vyrábí kolová obrněná vozidla na podvozku Pandur II CZ 8×8.

Do holdingu patří i společnost Elton hodinářská, výrobce hodinek značky Prim.

(pel)