Bývalý prezident Václav Klaus opakovaně kritizuje vládní nařízení, která mají omezit šíření covidu-19. Nyní byl přistižen bez roušky v zavřené restauraci, kde strávil více než hodinu. (Ilustrační foto)

Bývalý prezident a hlasitý kritik koronavirových opatření Václav Klaus porušil vládní zákaz. Více než hodinu strávil v restauraci v Praze 6, která má však být uzavřena právě kvůli vládním proticovidovým nařízením. Povolen je nyní přitom jen výdej před okénko. Exprezident navíc neměl povinnou roušku. 

Informoval o tom deník Blesk.

Bývalou hlavu státu přistihl v pražské restauraci Dejvická 34 v úterý okolo poledne čtenář Blesku, který si šel sám pro jídlo, Klause vyfotil a snímky zaslal redakci.

Pro deník dále uvedl, že Klaus bez roušky vešel dovnitř, šel dolů po schodech a vchod hlídali dva Klausovi osobní strážci.

V podniku měl exprezident strávit asi hodinu a čtvrt.

„Pan Klaus je náš věrný zákazník a měl tu objednané jídlo s sebou do krabičky. Stavoval se u nás jen na toaletu,“ řekl Blesku manažer restaurace, který nechtěl uvést své jméno.

Na otázku deníku, proč si tedy žádné jídlo z podniku neodnášel, odmítl věc dál komentovat.

Stejně na žádost o komentář reagoval Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Bývalý prezident přitom patří k hlasitým kritikům vládních opatření. Naposledy se účastnil nedělní demonstrace v Praze, kde znovu zkritizoval vládní restrikce a mimo jiné odmítl očkování.

Exprezident míní, že pod pláštíkem protiepidemických opatření jsou omezovány ústavou dané občanské svobody, je likvidována ekonomika a s ní důstojné životy statisíců lidí.

Klaus přitom není prvním politikem, který byl přistižen při porušení protiepidemických nařízení.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) přišel o křeslo kvůli koronavirovému skandálu. Loni v říjnu byli spolu s Jaroslavem Faltýnkem (ANO) přistiženi, když vycházeli bez roušky v noci z restaurace na Vyšehradě, která měla být v tu dobu podle vládního nařízení zavřená.

Jen pár týdnů nato byl načapán šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, jak si zašel na pivo v restauraci na pražských Vinohradech, která měla však být rovněž uzavřena. Při čekání na oběd si tam prý odskočil na toaletu a s majitelem vypil jedno pivo, čímž porušil opatření proti covidu-19.

Dostal pak pokutu od pražského magistrátu, stejně jako předseda lidovců Marian Jurečka. Ten se v listopadu zdiskreditoval sám, protože si dal na ulici čepované pivo a pochlubil se tím fotografií na sociální síti.

Výši pokut tehdy magistrát nezveřejnil. (pel)

Klaus na Hrad, skandovaly tisíce lidí na Staromáku, když promluvil exprezident

Klaus zaútočil na vládu: Opatřeními porušuje občanské svobody a likviduje ekonomiku

Koronavirový skandál vlády: Ministr Prymula byl přistižen bez roušky v zavřené restauraci

Kalouska taky načapali: Zašel si na pivo do zavřené hospody. Čeká za to Řád bílého lva