Průmysl v Česku zpomalil tempo růstu. Stavební výroba naopak zpomalila svůj propad.

Průmyslová produkce v České republice minulý rok v listopadu zpomalila svůj meziroční nárůst na 0,4 % z říjnových 1,3 %. Stavební výroba naopak v listopadu zpomalila meziroční pokles na 8,4 % z 10,5 % v říjnu.

K růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba aut. V listopadu si připsala meziroční nárůst o 3,6 %. Významnou roli přitom hraje zahraniční poptávka.

Dalším vlivem je výroba chemických látek a přípravků. V té se dle dlouhodobých plánů v minulém roce navýšily výrobní kapacity. Jejich výroba meziročně vzrostla o 12 %.

Podle analytiků se český průmysl adaptoval na druhou vlnu pandemie. Firmy přijaly opatření, aby mohly v takové situaci fungovat.

Podniky v listopadu zaměstnávaly o 3,8 % méně lidí než v předešlém roce. Průměrná mzda zaměstnanců ale byla zvýšena. Stoupla o 3,4 %.

Stavební výroba zaznamenala ve srovnání s říjnem v listopadu růst. Meziměsíčně tak vzrostla o 0,9 %. Důvodem k růstu je podle vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ inženýrské stavitelství vycházející ze segmentů velkých firem.

V listopadu bylo vydáno přes 7 tisíc stavebních povolení, tedy o 3,7 % více než předešlý rok. Hodnota těchto staveb vzrostla meziročně o 22,9 %.