Rezervační systém na očkování proti covidu-19 bude spuštěn 15. ledna, ale jen pro seniory nad 80 let. Od února se pak budou moci na vakcinaci objednávat všichni občané Česka. Systém však automaticky upřednostní jedince, kteří patří do rizikových skupin. 

„Termín občané dostanou podle priority, kterou určí věk, zdravotní stav a povolání,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO) v pořadu Partie na Primě.

Zdravý 66letý člověk dostane termín později než například 65letý zájemce s vysokým tlakem, obezitou nebo závažným onemocněním plic.

Senioři nad 80 let si budou moci termín zamluvit osobně, přes svého praktického lékaře, případně zavoláním na linku 1221, kde s nimi bude žádost vyplněna, oznámil Babiš.

V druhé polovině ledna se nechá naočkovat i prezident Miloš Zeman. Ten však přiznal, že se bojí jehel a že preferuje jednorázovou vakcínu. Dosud jediná je od firmy Johnson & Johnson, která ale zatím není schválená.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) dříve uváděl, že vybírat si typ očkování nebude možné.

V sobotu 26. prosince Česko převzalo prvních 9 750 dávek, rozděleny byly do Prahy a Brna. Dalších 19 500 vakcín dorazilo 30. prosince.

Jako první dostal vakcínu premiér Andrej Babiš. Uvedl, že měl poté krátce zvýšenou teplotu. Jiné vedlejší účinky podle svých slov neměl. (pel)

Evropská komise přiznala problémy s vakcínami pro členské státy: Vinu svedla na výrobce

EU nezvládla centrální nákup vakcín. Izrael už naočkoval 1 milion lidí. ČR jen pár tisícovek

V EU se chystá černá listina odmítačů očkováni proti covidu. Zatím jen ve Španělsku