Českomoravský mlékárenský svaz musí vrátit dotace za více než 80 milionů korun, rozhodl Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM) čerpal před 5 lety dotace 81,5 milionu korun na podporu prodeje a propagaci českých mléčných výrobků v Rusku a na Ukrajině. Podle vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) však šlo o podvod a svaz má peníze vrátit. Do programu Kvalitní evropské mléčné výrobky byla zapojena i Mlékárna Hlinsko patřící Agrofertu.

Informoval o tom deník E15.

Mezi dalšími byly Bohušovická a Choceňská mlékárna, které spadají pod holding Accom, a Polabské mlékárny.

Svaz tvrdí, že na vrácení dotací nemá. Lhůta pro zaplacení přitom již uběhla. Případem se zabývá i Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Firmy aktuálně chystají návrh dohody o narovnání za jejich finanční účasti, která bude předložena Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu (SZIF).

Pokud by se mlékárny a mlékárenský svaz dělily rovným dílem, zaplatí 16 milionů korun na vrácených dotacích a k tomu díl z nákladů na právníky.

SZIF nařídil mlékařům vrátit dotace na základě zprávy OLAF na začátku letošního léta. Mlékárenský svaz se proti rozhodnutí neúspěšně odvolal k ministerstvu zemědělství.

Svaz se proto se správní žalobou obrátil na soud a požádal o odklad povinnosti dotace vrátit. Městský soud v Praze ale žádosti o odklad splácení nevyhověl. Lhůta 60 dní pro vrácení dotace už uplynula.

Nejde přitom o jediný případ. Svazu mlékařů hrozí, že bude muset vracet peníze i z dalšího programu EU s názevm Milky Way, který byl určen pro podporu prodeje mléčných výrobků v arabských zemích v letech 2016 až 2019. Svaz z něj dostal 87,5 milionu korun. V tomto případě ministerstvo zemědělství o odvolání ještě nerozhodlo. (pel)