Platy ústavních činitelů včetně soudců se příští rok zvyšovat nebudou. Senát schválil jejich zmrazení. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Poslancům, senátorům a dalším ústavním činitelům se v roce 2021 zmrazí platy. Senát schválil přijetí novely Pirátů, KDU-ČSL a STAN, jejíž součástí je i budoucí navázání platů ústavních činitelů na výši mezd v celé ekonomice. Návrh by měl státu ušetřit přes půl miliardy korun. Chybí už jen podpis prezidenta Miloše Zemana. 

Piráti o tom informovali v tiskové zprávě.

„Jsem rád, že Senát postoupil tento zákon prezidentovi. Není možné, aby v situaci, kdy hrozí schodek státního rozpočtu okolo 400 miliard korun a celá země je v ekonomické a zdravotní krizi, platy politiků rostly,” uvedl pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, který je členem Rozpočtového výboru.

V případě, že by novela nebyla schválena, vrcholným politikům a dalším činitelům by příští rok vzrostly hrubé platy asi o 9 procent.

Novela má také od roku 2022 upravit výpočet platů ústavních činitelů. Odvíjet se budou od průměrné mzdy v celé ekonomice místo od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, jako je tomu nyní.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) původně požadovala snížit platy ústavních činitelů na čtyřnásobek minimální mzdy. Poslanci by tak přišli o 22 tisíc korun měsíčně. Nakonec však podpořila pirátský návrh.

Základní měsíční plat poslance a senátora dnes činí 90 800 korun měsíčně. Místopředsedové parlamentních komor berou stejně jako vládní ministři 173 200 korun měsíčně.

Předsedové Sněmovny a Senátu, stejně jako předseda vlády, pobírají měsíčně 243 800 korun. Základní plat prezidenta bude i nadále činit 302 700 korun. (pel)