Ve sněmovně začal boj o schválení státního rozpočtu ČR na rok 2021. Poslanci začali projednávat ve třetím čtení státní rozpočet ČR na rok 2021. Vládní návrh počítá se schodkem 320 miliard korun. Kabinet přitom počítá se zrušením superhrubé mzdy, ale dopad, resp. následné snížení příjmové daně není zahrnuto do aktuálního návrhu rozpočtu. Vládní koalice navíc nemá pro svůj návrh zajištěnou podporu, Česku tak hrozí, že bude hospodařit v rozpočtovém provizoriu. 

Poslanci navíc ve druhém čtení navrhli přesuny uvnitř rozpočtu v celkovém objemu zhruba 279 miliard korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) chce odvrátit hrozbu rozpočtového provizoria. Znamenalo by to podle ní extrémní míru nejistoty a nemožnost využívat nároky z nespotřebovaných výdajů, což by ohrozilo investice i vládní pomoc.

„Provádět by nešlo žádné přesuny mezi kapitolami, a to ani z vládní rozpočtové rezervy. Plánované výdaje by naopak rozpočtové provizorium navýšilo, a to v důsledku 500 miliardového schodku letošního rozpočtu. Prostředky navíc by nebyly na nic vázané,“ řekla.

Státní rozpočet na příští rok považuje Schillerová za maják v rozbouřených vodách. Poslance prosila, aby ho nezhasínali.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve sněmovně přiznal, že pro rozpočet nemá vyjednanou podporu. Opoziční lídry – Fialu, Bartoše, Adamovou, Pekarovou, Okamuru, Filipa a Klause ml. – požádal, že pokud chtějí něco udělat pro občany a nechtějí je ohrozit, aby odešli ze sálu a nechali rozpočet schválit. Byl by to podle něj konstruktivní krok.

To ale rozzlobilo opoziční strany, které se chystají návrh státního rozpočtu 2021 zamítnout. Mimo jiné jim vadí právě zmiňované zrušení superhrubé mzdy.

„Vláda sestavila rozpočet na rok 2021 s dluhem 320 miliard a na další tři roky naplánovala dluh 820 miliard! Je to nepřijatelné, to nemůžeme podpořit. Rozpočet není možné z opozice předělat, ale snažíme se ho vylepšit – navrhli jsme konkrétní úspory ve výši 80 miliard,“ napsal šéf ODS Petr Fiala na Twitter.

Rozpočet nepodpoří ani Piráti, uvedl místopředseda Mikuláš Ferjenčík. Na Babišovu výzvu, aby poslanci opustili sál, reagoval slovy, aby vláda přepracovala rozpočet se zohledněním koronavirové krize.

Naštvaný byl i šéf SPD Tomio Okamura. Kabinet podle něj rozpočtem nahrává ”imigračním politickým neziskovkám a solárním baronům“. Jeho hnutí prý rozpočet nepodpoří.

Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek míní, že návrh rozpočtu není pravdivý a neodráží skutečnost příštího roku.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se vláda vyhýbá odpovědnosti. Upozornila dále, že v budoucnu hrozí kvůli současné politice vlády omezování veřejných služeb nebo růst daní.

Klíčové tak budou hlasy komunistů, kteří menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerují. Premiérovi Babišovi se však opakovaně KSČM nepodařilo přesvědčit, aby pro rozpočet ve sněmovně hlasovali. Naposledy se je premiér snažil přesvědčit včera.

Šéf KSČM Vojtěch Filip i dnes ve sněmovně znovu zopakoval požadavek na snížení rozpočtu obrany o 10 miliard korun.

„Dobrý hospodář vždy utváří rezervy. Budeme trvat na tom, aby byly naše pozměňovací návrhy schváleny,“ doplnil Filip.

V případě neschválení státního rozpočtu tak hrozí, že Česko by mohlo začátkem roku hospodařit v rozpočtovém provizoriu.  Hospodaření státu se pak řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce. (pel)

Babiš komunisty pořád nepřesvědčil, aby zvedli ruku pro státní rozpočet na rok 2021

Poslanci požadují přesuny ve státním rozpočtu na příští rok za 279 miliard korun

Státní rozpočet na rok 2021 bude příští rok kvůli superhrubé mzdě schvalován znovu