Velká Británie od 1. ledna zruší cla na mnoho amerických výrobků, která dříve zavedla Evropská unie.

Velká Británie od 1. ledna 2021 zruší cla na některé americké zboží, která dříve uvalila Evropská unie. Londýn doufá, že tak po brexitu snadněji uzavře obchodní dohodu se Spojenými státy. 

„Chceme ten spor zmírnit a dohodnout se na řešení tak, abychom mohli prohloubit naše obchodní vztahy s USA a udělat tlustou čáru,“ řekla britská ministryně pro mezinárodní obchod Liz Trussová.

Evropská unie v listopadu 2020 zavedla cla na dovoz zboží z USA jako odvetu za dotace, které americká vláda poskytovala tamnímu výrobci letadel, firmě Boeing.

Spor týkající se vládní finanční pomoci pro výrobce letadel již trvá 16 let. USA již dříve uvalily cla na zboží z EU kvůli dotacím, které v Evropě dostává výrobce letadel Airbus.

Přestože Světová obchodní organizace (WTO) schválila cla proti USA již dříve, EU je nezavedla okamžitě, a to kvůli prezidentské kampani ve Spojených státech.

Přechodné brexitové období, kdy se Británie musela ještě řídit unijními pravidly, ale skončí 1. ledna 2021. Uzavření obchodní smlouvy s USA je tak pro Londýn klíčové. V opačném případě by se na jejich obchodní výměnu vztahovala pravidla WTO, z nichž některá stanoví velmi vysoká cla. (pel)