Polsko a Maďarsko se údajně dohodly s Berlínem na sedmiletém rozpočtu EU, které hrozily obě země vetovat.

Polsko a Maďarsko se údajně předběžné dohodly s německým předsednictvím Evropské unie o sedmiletém unijním rozpočtu, který země hrozily vetovat. Vadí jim vynucování pravidel právního státu, kterou EU podmiňuje čerpání peněz. Prezident Miloš Zeman vzpouru obou zemí proti Bruselu podpořil. Státy visegrádské čtyřky by podle něj měly být jednotné jako při migraci. 

„Jsme doslova centimetr od dobrého kompromisu, jak ve středu řekl při návštěvě Varšavy maďarský premiér Viktor Orbán,“ uvedl polský vicepremiér Jaroslaw Gowin, který doufá, že se k přijatelnému kompromisu podaří dospět během čtvrtka a pátku na summitu EU v Bruselu.

Podle polského premiéra Mateusze Morawieckieho není vyloučen žádný scénář a možná bude kvůli příštímu rozpočtu potřebný další summit EU, anebo další měsíce vyjednávání. Varšava a Budapešť jsou ale odhodlány bránit své národní zájmy.

Zprávy, že by Polsko a Maďarsko již dospěly k předběžné dohodě, však popřel mluvčí polské vlády. Vyjednávání podle něj stále pokračují.

Prezident Miloš Zeman na dnešním jednání s polským prezidentem Andrzejem Dudou Polsko a Maďarsko v jejich odboji podpořil.

Český prezident v té souvislosti na tiskové konferenci připomněl období migrační krize, ve které země V4 svou jednotou zabránily rozmísťování migrantů do jednotlivých unijních zemí.

„Dnes bychom měli být stejně jednotní v podpoře Polska, ale i Maďarska ve věci sporu s Evropskou komisí,“ řekl Zeman v projevu.

Znovu také zopakoval, že Evropskou komisi považuje za úřednický orgán, ale ne za evropskou vládu, kterou je podle něj Evropská rada.

Maďarsko a Polsko zablokovaly v listopadu rozpočet Evropské unie z důvodu vynucování pravidel právního státu, kterým EU podmiňuje čerpání peněz.

Zablokování dvojice členských zemí se týká jak sedmiletého rozpočtu ve výši 1,1 bilionů eur (29 bilionů korun), tak i fondu obnovy po koronavirové pandemii, který čítá 750 miliard eur (19,8 bilionů korun).

Aby bylo čerpání unijních peněz závislé na dodržování principů právního státu, se dohodli zástupci členských zemí a Evropského parlamentu. Vyplácení peněz by dle jejich rozhodnutí mělo být provázané s respektováním demokratických zásad, jako je nezávislost soudů nebo svoboda slova.

Unijní instituce už několik let vedou s Maďarskem a Polskem řízení kvůli obavám z porušování evropských hodnot. Vyčítají jim, že podkopávají nezávislost soudnictví a médií a omezují nevládní organizace. (pel)

Komise odstřihne neposlušné Maďarsko a Polsko od penězovodu. Přijít mohou až o 4,5 bilionu

Maďarsko a Polsko se postavily Bruselu: Zablokují rozpočet EU na příštích 7 let