Brusel zvažuje odříznutí Maďarska a Polska od evropských peněz, resp. od mimořádného fondu koronavirové pomoci ve výši 750 miliard eur (19,8 bilionu korun).

Evropská komise se chystá odstřihnout Maďarsko a Polsko od evropských peněz, resp. od mimořádného fondu koronavirové pomoci ve výši 750 miliard eur (19,8 bilionu korun). Obě „neposlušné“ země tak mohou dohromady ztratit až 180 miliard eur (4,5 bilionu korun). 

Upozornil na to server E15.cz.

Maďarsko a Polsko zablokovaly v listopadu rozpočet Evropské unie z důvodu vynucování pravidel právního státu, kterým EU podmiňuje čerpání peněz.

Zablokování dvojice členských zemí se týká jak sedmiletého rozpočtu ve výši 1,1 bilionů eur (29 bilionů korun), tak i fondu obnovy po koronavirové pandemii, který čítá 750 miliard eur (19,8 bilionů korun).

A protože je dohoda v nedohlednu, Brusel zvažuje prosadit oddělený záchranný balík bez účasti rebelujících zemí.

Unijní instituce už několik let vedou s Maďarskem a Polskem řízení kvůli obavám z porušování evropských hodnot. Vyčítají jim, že podkopávají nezávislost soudnictví a médií a omezují nevládní organizace.

Evropští lídři se budou aktuální krizi zabývat na summitu, který odstartuje ve čtvrtek 10. prosince.

V případě, že by se spor nepodařilo urovnat, hrozí, že plánovaný rozpočet nebude moci však začít platit.

Státy by tak přišly o miliardy eur z evropské pokladny. Unie by totiž fungovala v režimu rozpočtového provizoria a každý měsíc by byla k dispozici dvanáctina letošního rozpočtu. (pel)

Maďarsko vetovalo rozpočet EU kvůli migraci: Nechce se nechat vydírat, aby dostalo dotace