Schválení unijního rozpočtu může členské země nutit k podpoře migrace, tvrdí premiér Orbán. I proto Maďarsko návrh vetovalo. (Ilustrační foto)

Maďarsko vetovalo sedmiletý rozpočet Evropské unie (EU) kvůli migraci. Oznámil to premiér Viktor Orbán, podle kterého by jeho schválením mohl Brusel nutit členské státy podporovat migraci. Maďarsko to považuje za vydírání, aby mělo nárok na peníze z unijní kasy. 

„Po přijetí současného návrhu by neexistovala žádná překážka v propojení vyplácení fondů členským zemím s podporou imigrace a překážka ve vydírání zemí, které se staví proti imigraci, rozpočtovými sankcemi,“ uvedl předseda maďarské vlády v prohlášení.

Orbán patří k hlasitým odpůrcům vstřícného přístupu vůči přistěhovalcům. Ti podle něj oslabí jak národní, tak evropskou identitu.

Jak uvedly agentury, unijní rozpočet ani fond koronavirové pomoci imigraci výslovně nezmiňují.

Europoslanci stejně jako řada zemí trvali na tom, aby bylo vyplácení unijních peněz bylo závislé na dodržování principů právního státu, jako je nezávislost soudů nebo svoboda médií.

Maďarsko a Polsko zablokovaly rozpočet Evropské unie právě z důvodu vynucování pravidel právního státu, kterými EU podmiňuje čerpání peněz.

Zástupci vlád unijních zemí a europoslanci se shodli na tom, že podmínku, která propojuje vyplácení peněz z unijních fondů s dodržováním vlády práva, Brusel měnit nebude. Jsou přesvědčeni, že se podaří najít řešení, které by Budapešť a Varšavu přimělo změnit názor.

Zablokování dvojice členských zemí se týká jak sedmiletého rozpočtu ve výši 1,1 bilionů eur (29 bilionů korun), tak i fondu obnovy po koronavirové pandemii, který čítá 750 miliard eur (19,8 bilionů korun).

Unijní instituce už několik let vedou s Maďarskem a Polskem řízení kvůli obavám z porušování evropských hodnot. Vyčítají jim, že podkopávají nezávislost soudnictví a médií a omezují nevládní organizace. (pel)

Maďarsko a Polsko se postavily Bruselu: Zablokují rozpočet EU na příštích 7 let