Maďarsko a Polsko zablokovaly rozpočet Evropské unie ve výši 1,1 bilionů eur (29 bilionů korun). (Ilustrační foto)

Maďarsko a Polsko se postavily Bruselu. Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že země odmítá hlasovat pro rozpočet Evropské unie na roky 2021 až 2027. Kromě toho bude vetovat i fond na obnovu ekonomik v souvislosti s pandemií covidu-19. Podobný postoj má také Polsko. Oběma státům vadí vynucování pravidel právního státu, kterou EU podmiňuje čerpání peněz. 

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro prohlásil, že podmínění unijního rozpočtu je navrženo, aby „omezilo polskou svrchovanost“.

Polsko dále argumentuje tím, že propojení čerpání unijních financí a dodržování principů právního státu by porušilo unijní předpisy a mohlo by vést k tomu, že by země přišly o peníze z fondů kvůli subjektivním politickým důvodům.

Podle maďarské vládní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána plní Brusel objednávku amerického miliardáře George Sorose, napsaly Novinky.cz.

„Tuto podmínku chce Brusel použít k vydírání a k vyvíjení nátlaku na Maďarsko a státy, které odmítají migraci, chrání své hranice, svou kulturu a svoji národní suverenitu,” napsala strana v prohlášení.

Zablokování se týká jak sedmiletého rozpočtu ve výši 1,1 bilionů eur (29 bilionů korun), tak i fondu obnovy po koronavirové pandemii, který čítá 750 miliard eur (19,8 bilionů korun).

V případě, že by rozpočet kvůli odporu Maďarů a Poláků neprošel, byly by ohroženy peníze z už schváleného fondu obnovy.

Aby bylo čerpání unijních peněz závislé na dodržování principů právního státu, se dohodli zástupci členských zemí a Evropského parlamentu. Vyplácení peněz by dle jejich rozhodnutí mělo být provázané s respektováním demokratických zásad, jako je nezávislost soudů nebo svoboda slova.

Unijní instituce už několik let vedou s Maďarskem a Polskem řízení kvůli obavám z porušování evropských hodnot. Vyčítají jim, že podkopávají nezávislost soudnictví a médií a omezují nevládní organizace.

Jednání o rozpočtu EU budou pokračovat ve čtvrtek 19. listopadu. (pel)