Míra nezaměstnanosti v říjnu 2020 dosáhla 2,9 procenta, ukázala data Českého statistického úřadu. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

V Česku přibývá lidí bez práce. Nezaměstnanost se v říjnu 2020 zvýšila na 2,9 procenta. Meziročně míra nezaměstnanosti stoupla o 0,9 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů očištěná od sezónních vlivů dosáhla 2,5 %, míra nezaměstnanosti žen 3,4 %.

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Ekonomické dopady druhé vlny protiinfekčních opatření jsou opět vyšší u podnikatelů. Těm se v říjnu snížil průměrný počet odpracovaných hodin o 11 procent proti říjnu minulého roku, zatímco u zaměstnanců poklesl jen o 6 procent. Pracujících meziročně ubylo o více než 70 tisíc, přitom ze tří čtvrtin jde úbytek na vrub žen,“ uvedl Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Míra zaměstnanosti očištěná od sezónních vlivů dosáhla v říjnu 74 procent a oproti říjnu 2019 se snížila o 1,2 procentního bodu.

Míra ekonomické aktivity, tedy podíl ekonomicky aktivních k populaci ve věkové skupině 15 až 64 let, očištěná od sezónních vlivů dosáhla 76,2 procenta a proti říjnu 2019 se snížila o 0,5 procentního bodu.

Po sezónním očištění míra ekonomické aktivity mužů (83,1 %) převyšovala míru ekonomické aktivity žen o 14,1 procentního bodu.

ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.

Rozdílnou metodiku používá Úřad práce ČR, který uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety žijících na daném území.

Podle metodiky Úřadu práce ČR byla v říjnu míra nezaměstnanosti vyšší, nicméně klesla ze zářijových 3,8 procenta na 3,7. (pel)