Babiš nabízí lidem přednostní ošetření nebo operace v jeho klinikách, když si koupí předplatné Mafry. (Foto: Facebook Andrej Babiš)

Zdravotnické kliniky, které patří pod Babišův svěřenský fond, nabízí lidem přednostní ošetření, když si koupí prémiové předplatné iDnes.cz. Rychleji se tak dostanou třeba na magnetickou rezonanci nebo ortopedické operace. Běžně se přitom na tyto úkony čeká až několik týdnů či měsíců. 

Upozornil na to Deník Referendum.

„Složitá doba, ve které žijeme, staví nad jiné životní hodnoty péči o zdraví. Proto přinášíme novinku iDNES Premium Zdraví, díky které získáte exkluzivní přístup ke zdravotní péči. V nabídce jsou vyšetření výhodněji, testy na covid dříve a levněji, magnetická rezonance do 5 dní či ultrazvuk a Prenascan za méně peněz,“ inzeruje server iDnes.cz.

Předplatitelé iDNES Premium tak budou mít možnost objednat se na nejpřesnější RT-PCR testy na covid-19, magnetickou rezonanci nebo dostanou možnost získat první volné termíny z navýšené kapacity na onkogynekologickou prevenci, kterou by měly pravidelně podstupovat všechny ženy.

Totéž podle uvedených informací platí na ortopedické operace velkých kloubů, například kyčlí nebo kolen.

Portál společnosti Mafra, jež je také součástí premiérova svěřenského fondu, nabízí vyšetření v klinikách jako je Iscare, Vidia Diagnostika, Ifcor, Gennet, GynCentrum nebo Pro Diagnostika.

Jak informovalo Právo, tyto praktiky odsoudili opoziční i vládní politici. Někteří míní, že jsou dokonce nelegální.

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by nemělo docházet k takovémuto propojování státu a privátního podnikání, zvlášť když se to týká Agrofertu. Uvedl, že by měla existovat hranice, která by se neměla překračovat.

Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek Právu řekl, že chování firem z Babišova svěřenského fondu dokazuje, jak závažný je střet zájmů předsedy vlády. Samotné zavedení nadstandardu do zdravotnictví mu prý nevadí, ale příjemcem zisku by měla být zdravotní pojišťovna nebo stát, nikoli soukromý subjekt, který získá předplatitele.

Deník iDnes.cz spadá do Babišova svěřenského fondu, do kterého Babiš převedl podniky v roce 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů. Stále je ale jeho beneficientem, takže veškeré zisky všech firem ve fondu jdou právě českému premiérovi. (pel)

Babiš rozšířil svůj zdravotnický byznys. Fond Hartenberg koupil Polikliniku Modřany