Prezident Miloš Zeman bude vetovat daňový balíček. Vadí mu slevy na poplatníka i chybějící doba platnosti. (Ilustrační foto)

Prezident Miloš Zeman nedovolí v Česku snížit daně. Hodlá vetovat daňový balíček, pokud by prošel Senátem. Vadí mu zvýšení slevy na poplatníka, které „výrazně narušují rozpočtovou stabilitu“, i chybějící doba platnosti zákona.

Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru.

„Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Hradě ministryni financí Alenu Schillerovou. Oznámil jí, že se rozhodl vetovat daňový balíček, a to především z důvodu zvýšení daňové slevy na poplatníka, která podle názoru prezidenta republiky výrazně narušuje rozpočtovou stabilitu,“ napsal Ovčáček.

Kromě toho podle Ovčáčka prezident republiky vyjádřil nespokojenost nad tím, že navzdory dohodě nebyla v zákoně o dani z příjmů explicitně uvedena doba platnosti tohoto zákona.

Zeman totiž požadoval, aby se superhrubá mzda po 2 letech obnovila. Premiér Andrej Babiš (ANO) mu chtěl původně vyhovět, ale proti byla koaliční ČSSD, která návrh označila za „padlý na hlavu“. Spory byly v koalici také kvůli výši zdanění.

Sněmovnou 20. listopadu prošel návrh předložený premiérem. Poslanci tak schválili zrušení superhrubé mzdy, nové sazby na daň z příjmu činící 15 a 23 procent a také změnu výše základní slevy na poplatníka.

Obě opatření společně by znamenala pro veřejné rozpočty výpadek ve výši 130 miliard korun. Obce a kraje přijdou kvůli schválenému daňovému balíčku dohromady o 44 miliard korun, oznámilo Sdružení místních samospráv.

Premiér Babiš s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) se snažili minulý týden přesvědčit senátory, aby ze schváleného daňového balíčku vyjmuli zvýšení slevy na poplatníka a vrátil zákon zpátky poslancům.

Babiš očekává, že chystaný daňový balíček sníží příjmy obcí asi o 20 miliard korun. Navrhuje proto kompenzace ve výši 20 miliard korun. Kraje, které by podle původního návrhu přišly o 7,1 miliardy korun, by na kompenzaci dostaly 5 miliard a obce 15 miliard korun. Daňový balíček však takový návrh neobsahuje, vláda by ho musela do změn zapracovat. (pel)

Babiš se Schillerovou šli s prosíkem do Senátu. Navrhli kompenzace pro obce 20 miliard

Koalice ANO a ČSSD se nedohodla ohledně superhrubé mzdy. Rozpory jsou ve výši zdanění

Daňový balíček připraví obce o 32 miliard korun, spočítal svaz. A připočíst se musí i další ztráty