Vládní koalice hnutí ANO a ČSSD se stále dohadují kvůli zrušení superhrubé mzdy. K dohodě prozatím nedošlo. (Ilustrační foto)

Vládní koalice hnutí ANO a ČSSD se nedohodla ohledně zrušení superhrubé mzdy. Rozpory jsou kvůli výši zdanění po plánovaném zrušení superhrubé mzdy. Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) navrhuje zdanit hrubou mzdu sazbou 15 procent a 23 procent, šéf ČSSD Jan Hamáček navrhuje sazby 19 a 23 procent.

Koaliční rada se nedomluvila na výši zdanění po plánovaném zrušení superhrubé mzdy. Oznámila to ministryně financí Alena Schillerová (ANO), podle níž budou jednání nadále pokračovat.

„Každopádně jsme se dohodli, že celý týden do příštího pátku, kdy bude třetí čtení daňového balíčku, využijeme k dalším jednáním,“ řekla Schillerová.

Podle ní je návrh premiéra Babiše výhodnější i pro nízkopříjmové skupiny. Dodala, že návrh Hamáčka je v rozporu s programovým prohlášením vlády.

Vládní koalice se sice shodla, že se superhrubá mzda zvýší, ale rozpory panují ohledně následného nastaven daní.

Babiš předložil v minulém týdnu ve sněmovně návrh na zrušení superhrubé mzdy. Místo toho navrhuje zdaňovat zaměstnancům hrubou mzdu sazbou 15 procent, pro výdělky nad nad 48násobek průměrné hrubé mzdy má pak platit sazba 23 procent.

Dopad na veřejné rozpočty by měl být podle vládního materiálu 79,2 miliardy korun a na samotný státní rozpočet 52,1 miliardy korun.

Hamáček nejprve s návrhem koaliční ANO v srpnu souhlasil, nyní ale otočil. ČSSD předložila svůj vlastní návrh daňového balíčku jen den poté, co tak učinil ve sněmovně premiér Babiš.

Sociální demokracie navrhuje od příštího roku zdanění hrubé mzdy sazbou 19 procent doplněnou o sazbu 23 procent pro příjmy zhruba nad 140 tisíc korun měsíčně. Svou variantu považuje Hamáček za rozpočtově odpovědnější.

Návrh předložený premiérem Babišem zkritizovala i Národní rozpočtová rada, která ho zároveň doporučila poslancům odmítnout. Obsahuje podle ní chyby a navíc by došlo k výraznému prohloubení deficitu. (pel)

Hamáček jde proti Babišovi: ČSSD předložila vlastní návrh na zrušení superhrubé mzdy

Rozpočtová rada rozcupovala návrh na zrušení superhrubé mzdy: Má chyby a prohloubí deficit