Premiér Andrej Babiš (ANO) chce po ministryni financí Aleně Schillerové, aby po vzoru Skotska zajistila ženám menstruační potřeby zdarma. V Česku ale zatím jen těm nízkopříjmovým. (Ilustrační foto)

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce ženám v Česku rozdávat zdarma menstruační pomůcky, zatím tedy jen těm s nízkými příjmy. Řešení má najít ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Uvedl to na Twitteru poté, co Skotsko jako první země na světě schválilo dámské hygienické pomůcky zdarma pro všechny, kdo je potřebují. Země za to utratí 9,7 milionu liber (284 milionů korun) ročně. 

„Skotsko bude jako první země na světě všem ženám hradit menstruační pomůcky. Chtějí zbořit toto stigma a bojovat s chudobou. Novináři se mě ptají, jestli by bylo by něco takového možné i u nás. U příjmově nejslabších určitě. Požádal jsem Alenu Schillerovou, aby našla řešení,“ napsal premiér na Twitter.

Skotský parlament tento týden jednomyslně odsouhlasil, aby všem ženám, které to potřebují, byly zdarma poskytnuty menstruační pomůcky. Je tak vůbec první zemí na světě, která k tomuto kroku přistoupila.

K dispozici budou třeba ve školách, na univerzitách, na úřadech a v dalších veřejných budovách.

Skotové tak reagují na situaci, kterou většina zemí neřeší, že si některé ženy hygienické pomůcky nemohou dovolit obstarat.

Už v roce 2018 začali ve skotských školách nabízet zdarma vložky a tampóny studentkám. Stát tak chtěl zabránit situacím, kdy ženy a dívky z výše zmíněných důvodů nechodí na vyučování. (pel)