Přehled nejdůležitějších zpráv z ekonomiky v České republice i ve světě za uplynulý týden (16. – 20. listopadu 2020).

Týdenní přehled zpráv z ekonomiky. Souhrn nejdůležitějších ekonomických zpráv z České republiky i ze světa za uplynulý týden (16. – 20. listopadu 2020).


Japonská ekonomika se vymanila z recese

Japonská ekonomika se vymanila z recese způsobené koronavirovou krizí. Ve třetím čtvrtletí přidala v přepočtu na celý rok 21,4 procenta, což je nejvíce od roku 1980, kdy se údaj začal zveřejňovat, a více, než se čekalo. Analytici však očekávají, že potrvá ještě roky, než se japonská ekonomika z následků globální pandemie plně zotaví.

 Minimální mzda od ledna vzroste na 15 200 korun

Minimální mzda se od ledna zvýší o 600 korun na 15 200 korun měsíčně. O schválení nařízení informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Zaměstnavatelé ale poukazují na to, že se teď firmy potýkají s krizí. S minimální mzdou budou muset zvýšit i zaručenou mzdu, která se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a složitosti práce.

Vláda poskytne půjčku MMF za 40 mld. Kč

Vláda dnes schválila poskytnutí půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) za 1,5 miliardy eur (zhruba 40 miliard korun). Peníze by měly jít z devizových rezerv České národní banky. MMF bude moci bilaterální půjčky využít pouze v případě, že jeho ukazatel jednoroční efektivní likvidity (volných finančních prostředků) klesne pod 100 miliard SDR (special drawing rights – jde o měnovou jednotku užívanou v rámci MMR).

Biden prosazuje rychlé schválení balíku pomoci ekonomice USA

Balík pomoci americké ekonomice stižené dopady pandemie covidu-19 je třeba „rychle“ schválit. Zdůraznil to příští prezident Spojených států Joe Biden. Podobně potvrdil, že si přeje zavést „spravedlivý daňový systém“, který bude spočívat v tom, že velké společnosti a bohatí Američané na daních zaplatí „spravedlivý podíl“. Administrativa dosluhujícího prezidenta Donalda Trumpa daně firmám snížila na 21 z 35 procent.

Merkelová očekává v roce 2021 rychlou obnovu hospodářství

Angela Merkelová očekává v nadcházejícím roce rychlou obnovu ekonomiky, pokud se nyní podaří dostat pandemii nemoci covid-19 pod kontrolu. Merkelová zopakovala, že Německo zřídilo podpůrné programy, aby pomohlo zaměstnavatelům udržet pracovní místa. Pandemie podle kancléřky rovněž ukázala, jak je vedle solidarity nutné podpořit digitalizaci a mobilní práci.

Průměrná sazba hypoték v říjnu klesla posedmé v řadě

Průměrná úroková sazba hypoték v říjnu klesla na 2,02 procenta ze zářijových 2,07 procenta. Sazba se snížila sedmý měsíc v řadě, tak nízko byla naposledy v březnu 2017. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Nebývalý zájem o hypotéky navíc podle bank nepolevuje ani v listopadu. K rekordu bankám stačí do konce roku poskytnout hypotéky za 28 miliard korun.

Obce a kraje chtějí změny v rozpočtovém určení daní

Svazy obcí společně s Asociací krajů apelovaly na poslance, aby adekvátně upravili rozpočtové určení daní, pokud se rozhodnou od příštího roku zrušit superhrubou mzdu a klesne sazba daně z příjmu. Obcím podle představitelů samospráv hrozí, že v rozpočtech kvůli daňovým změnám přijdou o 25 miliard a kraje o 8,5 miliardy. Chybět by podle samospráv mohly peníze nejen na investice a opravy majetku, ale také na financování běžného provozu veřejných služeb.

Banky s klienty řeší problémy při splácení

Po ukončení šestiměsíčního zákonného odkladu splátek úvěrů začaly banky individuálně řešit případy klientů, kteří se dostali do problémů se splácením. Podle dřívějších údajů bank by mohlo mít problémy s obnovením splácení deset až 15 procent klientů. Bankovní instituce budou informace o individuálních odkladech splátek poskytnutých po 31. říjnu zapisovat s příslušným příznakem do příslušného registru.

Změny daňového balíčku přesáhne 100 miliard korun

Schválení daňového balíčku ve Sněmovně představuje největší zásah do daňových příjmů v historii samostatné České republiky. V pátečním prohlášení to uvedla Národní rozpočtová rada. Čistý výpadek příjmů veřejných rozpočtů tak podle rady přesáhne 100 miliard korun, tedy zhruba dvě procenta HDP. Důsledkem bude mimo jiné nárůst zadlužení České republiky na 44 procent HDP na konci roku 2021.

Světový obchod ve třetím čtvrtletí výrazně oživil

Světový obchod se ve třetím čtvrtletí výrazně zotavil z útlumu způsobeného pandemií covidu-19, v závěru roku ale jeho růst pravděpodobně zpomalí. Vyplývá to z ukazatele Světové obchodní organizace (WTO), který sleduje vývoj globálního obchodu se zbožím. Nejistota kolem budoucího vývoje obchodu ale podle WTO zůstává vysoká.