Británie chce na zbrojení dávat nejvíce peněz od skončení studené války před 30 lety. Do obrany investuje 58,5 miliard liber (1,7 bilionu korun). (Ilustrační foto)

Velká Británie navzdory koronakrizi navyšuje výdaje na zbrojení. Do obrany investuje 58,5 miliard liber (1,7 bilionu korun), což je o 16,5 miliardy liber (486 miliard korun) více než letos a vůbec nejvíc od skončení studené války. V současné době vydává Británie na obranu 42 miliard liber (1,2 bilionu korun). 

„Mezinárodní situace je nebezpečnější než kdykoliv od konce studené války a Británie musí dostát svým dějinám a stát po boku svých spojenců,“ řekl premiér Boris Johnson.

Období škrtání v obranném rozpočtu podle něj musí skončit. Pokud by to tak dále pokračovalo, hrozí podle něj že ozbrojené síly Británie upadnou pod minimální hranici životaschopnosti.

Peníze navíc poputují na vznik nové agentury pro umělou inteligenci, posílení kyberobrany nebo pro vesmírné projekty, včetně vypuštění první britské rakety v roce 2022.

Britští političtí lídři krok vesměs uvítali. Někteří se však nicméně podivují nad tím, že armádní rozpočet je navyšován v době rostoucích výdajů souvisejících s pandemií covidu-19.

Rozhodnutí potěšilo i Spojené státy. Americký prezident Donald Trump se dlouhodobě dovolává povinnosti členských zemí NATO zvýšit obranné výdaje na úroveň 2 procenta HDP. (pel)

Metnar pohrozil demisí, pokud budou seškrtány výdaje na obranu. Je to přitom podmínka KSČM