Škoda Superb už se nebude vyrábět v Česku. (Foto: Škoda Auto)

Nejprodávanější model automobilky Škoda Auto Superb už se nebude dál vyrábět v České republice. Německý koncern Volkswagen se údajně dohodl s mladoboleslavským závodem o přesunu výroby z Kvasin na Rychnovsku do továrny Volkswagenu v Bratislavě. Informovaly o tom Hospodářské noviny. Automobilka Škoda informace označila za spekulace a odmítla je komentovat. 

Informaci o přesunu výroby Superbu z České republiky na Slovensko přinesl také magazín Automobilwoche v rozhovoru s šéfem koncernu VW Herbertem Diessem.

Zprávu později potvrdil i odborový předák automobilky Škoda Auto Jaroslav Povšík. Koncern Volkswagen podle něj Česku ukradl nejziskovější vlajkovou loď.

Superb se v Česku vyrábí od roku 2001. Nově se má přesunout do závodu Volkswagenu v Bratislavě, kde se bude vyrábět společně s Volkswagenem Passat. Vývoj Superbu má podle Hospodářských novin pokračovat v Česku v mladoboleslavském technickém centru „Česana“.

O přesunu výroby některých modelů se spekuluje již delší dobu.

Podle nové strategie Volkswagenu má Škodovka vyrábět levnější auta a zaměřit se více na východní trhy.

Kromě Superbu se má přesunout také výroba Kodiaqu do Německa. A již delší dobu je známo, že výroba Seatu Ateca, jenž se vyrábí v české Škodě, se přemístí do Španělska.

Podle odborů si firma „zahrává s budoucností pracovních míst, ziskovostí firmy a tím tvorbou bonusů a dalších složek odměňování zaměstnanců.“ Šéf odborů Jaroslav Povšík označil přesun modelů za tažení proti Škodě.

Premiér Andrej Babiš (ANO) po setkání s novým šéfem VW Thomasem Schäferem ohledně budoucnosti koncernu v srpnu uvedl, že ho Schäfer ujistil o tom, že Škoda bude dál vyrábět špičkové automobily a udrží velmi vysokou míru investic do výzkumu a vývoje z posledních let. (pel)

Němečtí majitelé chtějí Škodovku degradovat na roveň Dacie, varoval šéf odborářů

Odbory vyhrožují zapálením automobilky Škoda kvůli přesunu výroby do Bratislavy