Odbory automobilky Škoda se obávají přesunu výroby dalšího modelu z Mladé Boleslavi do Bratislavy.

Odbory mladoboleslavské Škoda Auto vyhrožují zapálením fabriky. Obávají se totiž přesunu části výroby SUV Kamiq z Mladé Boleslavi do Bratislavy. A spekuluje se i o přesunu výroby modelů Fabia a Superb. Odboráři hrozí, že pokud se situace nevyřeší, bude to v podniku hořet. 

Zprávu přinesl týdeník Škodovácký odborář.

„Trápí mě diskuse o budoucnosti našich modelů. Dozvěděli jsme se z Bratislavy, že tam má jít kromě části výroby modelu Karoq také část výroby modelu Kamiq. V té době jsem si říkal, že se o tom nic neví, ale nyní se dozvídáme, že se na tom pracuje,“ řekl odborový předák Jaroslav Povšík.

Podle odborů si firma „zahrává s budoucností pracovních míst, ziskovostí firmy a tím tvorbou bonusů a dalších složek odměňování zaměstnanců.“

Povšík podotkl, že hrozbu přesunu části výroby některých modelů mohou odbory zohlednit v nynějším kolektivním vyjednávání.

„Takový veletoč jsme zažili se Superbem, a jestli v tom chcete pokračovat, tak už žádná solidarita s představenstvem nebude, propojíme to na kolektivní vyjednávání a bude to tady hořet!,“ řekl Povšík.

Možný přesun části výroby souvisí podle odborů s chystanou novou generací modelu Fabia.

Původně chtěl totiž koncern zrušit variantu kombi a zachovat pouze hatchback. Nyní ale přemýšlí i o ponechání výroby v kombíku.

Odbory se proto obávají o pracovní místa.

„Zajímá nás, co tedy bude s firmou Škoda a budoucností pracovních míst, když odsunete část výroby modelu Karoq, následníka modelu Superb a možná i část produkce vozu Kamiq. Zajímá nás, co nastane, když tady poklesne výroba,“ řekl Povšík. (pel)