V čele pořadí světových miliardářů i nadále zůstává zakladatel Amazonu Američan Jeff Bezos.

Přinášíme přehled světových miliardářů aktuální na konci čtvrtého zářijového týdne (stav ze dne 30. 10. 2020). V první desítce nejbohatších lidí světa je 8 Američanů, jeden Ind a jeden Evropan.


Zakladatel Amazonu Američan Jeff Bezos se i v tomto týdnu nadále drží v čele pořadí světových miliardářů v žebříčku dle agentury Bloomberg. Jeho majetek dosahuje hodnoty 187 miliard dolarů (4,32 bilionu Kč). Od začátku letošního roku zbohatl o 71,8 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč).

Na druhém místě se s odstupem drží zakladatel Microsoftu Bill Gates s majetkem 120 miliard dolarů (2,78 bilionu Kč). Ten si od začátku roku polepšil o 6,9 miliardy dolarů.

N třetí příčce se i nadále drží Elon Musk, šéf výrobce elektromobilů Tesla. Jeho majetek činí 102 miliardy dolarů (2,35 bilionu Kč). Hodnota jeho majetku od začátku roku vzrostla o 74,1 miliardy dolarů.

Spoluzakladatel a šéf sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg se s majetkem v celkové hodnotě 101 miliarda dolarů (2,33 bilionu Kč) drží na 4. místě.

Prvním a jediným Evropanem ve světové miliardářské TOP 10 je francouzský obchodní magnát Bernard Arnault, šéf koncernu LVMH, do kterého patří luxusní značky Louis Vuitton, Moët či Hennessy. Hodnota jeho majetku dosahuje 86,3 miliard dolarů (1,99 bilionu Kč). To ho řadí na celkové páté místo na světě.

Na šesté místo se v žebříčku propadnul indický podnikatel a ropný magnát Mukesh Ambani, vlastník společnosti Reliance Industries. Ambaniho majetek dosáhl 76,4 miliard dolarů (1,76 bilionu Kč).

Sedmou příčku i tento týden drží „Věštec z Omahy“, investor Warren Buffett, s majetkem v hodnotě 76,1 miliardy dolarů (1,75 bilionu Kč). Buffet je šéfem a spoluvlastníkem holdingové společnosti Berkshire Hathaway.

Někdejší dlouholetý šéf Microsoftu Steve Ballmer je na osmém místě s majetkem v hodnotě 73,5 miliard dolarů (v přepočtu 1,69 bilionu korun).

Na devátém místě žebříčku se i nadále drží Larry Page. Jeho majetek dosáhl v průběhu čtvrtého říjnového týdne hodnoty 72,4 miliardy dolarů (1,67 bilionu Kč).

Desáté místo zaujímá Sergey Brin, americký podnikatel, který je spolu s Larry Pagem spoluzakladatelem společnosti Google. Jeho majetek činí 70,2 miliardy dolarů (1,62 bilionu Kč)

Nejbohatším Čechem je Petr Kellner, majoritní vlastník holdingové společnosti PPF Group. Kellnerův majetek nyní dosahuje celkové hodnoty 13,9 miliardy dolarů (321 miliard Kč). V žebříčku miliardářů agentury Bloomberg je Kellner aktuálně na 124. místě.

V první pětistovce světových miliardářů není žádný další zástupce Česka ani Slovenska.