Premiér Babiš ztratil podle ODS schopnost řídit Česko. Po skončení nouzového stavu by vládní kabinet měl požádat o důvěru. (Ilustrační foto)

Občanská demokracie chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle opoziční ODS ztratil schopnost řídit vládu a stát. Podle šéfa občanských demokratů Petra Fialy by měla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) po konci nouzového stavu požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. 

ODS o tom informovala na webu.

„Vláda a osobně premiér jsou zodpovědní za fatální nepřipravenost České republiky na druhou vlnu pandemie, podcenění situace, chaos, ale i následné ekonomické škody. Přestože kapacity a schopnosti České republiky čelit epidemii byly dostatečné, vláda je během posledních měsíců promrhala,“ uvedla ODS.

ODS upozornila, že opatření jsou zjevně dělána bez relevantních dat.

„Vláda ani včera nepředložila žádná data, která by zdůvodňovala, proč ke konkrétním krokům přistoupila. Premiér a vláda opakovaně lhali veřejnosti. Minulý týden jsme se ještě snažili věřit, že vláda rozhoduje podle predikcí, analýz a dat. Včerejšek nás definitivně přesvědčil, že tomu tak není,“ píše se v prohlášení.

Za velké selhání považuje ODS nepředložení kompenzací pro lidi a firmy, které opatření vlády postihla. Restrikce bez kompenzací uvrhnou podle ODS statisíce lidí do existenčních problémů.

„Premiér ztratil schopnost řídit vládu i naši zemi. Vláda by měla po skončení nouzového stavu požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Pokud to neudělá, je ODS připravena zahájit jednání o vyslovení nedůvěry vládě. Je nepřijatelné, aby zemi dále vedl premiér, který je osobně zodpovědný za současný zoufalý stav a zjevně neví, jak z něj naši zemi vyvést,“ uzavřela ODS.

Jednání kabinetu však nekritizují pouze občanští demokraté, ale také Piráti, lidovci nebo TOP 09.

Babišova menšinová vláda hnutí ANO s ČSSD ustála hlasování o nedůvěře vládě zatím dvakrát, a to v listopadu 2018 a v červnu 2019 kvůli aférám kolem premiéra. (pel)