Ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) plánuje plošné testování obyvatel ČR. Státní kasu by to stálo nejméně 3,5 miliardy korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Plošné testování na covid-19, které by chtělo realizovat ministerstvo zdravotnictví, by vyšlo státní rozpočet na 3,5 miliardy korun. Stát počítá s pořízením až 10 milionů testovacích sad. Česko je aktuálně už 2. nejhorší stát světa v poměrném počtu nakažených za týden. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) začnou od středy platit další nová omezení. 

Plošné testování obyvatel by mohlo začít už za dva týdny. Záviset to bude také na dohodě s praktickými lékaři.

Cena testu, na které se už ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) dohodl se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, bude 150 korun. Praktiční lékaři by pak za provedení inkasovali 200 korun.

Účast občanů má být dobrovolná. Prymula doufá, že se nechá otestovat alespoň 6 milionů lidí.

Testovat by se podle informací ČT24 mělo pomocí tzv. antigenních testů. Ty dokáží odhalit části koronaviru na sliznicích, oproti laboratorním testům jsou levnější a rychlejší, výsledky jsou hotovy do 15 až 30 minut. Zároveň jsou ale i méně přesné.

V současné době provádí laboratoře v Česku v průměru 20 tisíc testů denně.

Plošné testování obyvatel by státní rozpočet vyšlo na 3,5 miliardy korun. Stát už přitom na boj s pandemií podle TV Nova utratil už 200 miliard korun. Nejvíc peněz padlo na podporu podnikatelů a udržení zaměstnanosti.

Česko je aktuálně už 2. nejhorší stát světa v poměrném počtu nakažených za týden. Ještě v pátek přitom byla ČR na 4. místě.

Aktuálně je podle dat MZ v ČR nakaženo přes 58 tisíc lidí.

Od počátku koronavirové pandemie v březnu se nakazilo přes 114 tisíc lidí. Celkově je Česká republika v počtu nakažených od začátku pandemie na 100 tisíc obyvatel na 32. místě na světě, v rámci Evropské unie pak na 5. pozici.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) začnou od středy v Česku kvůli stále zhoršující se epidemiologické situaci platit další koronavirová opatření.

Vláda se chystá omezit shlukování lidí, ale obchody, restaurace, hospody nebo jiné služby by i po příjetí tvrdších opatření mohly zůstat otevřené.

K poslednímu zpřísnění celorepublikových omezení došlo od pátku 9., resp. od pondělí 12. října. Týká se např. omezení hromadných akcí, otevírací doby hospod nebo školní docházky.

V Česku platí kvůli pandemii covidu-19 navíc od pondělí 5. října znovu nouzový stav, zatím byl vyhlášen na 30 dní. (pel)

Babiš přiznal, že v případě lockdownu vláda nemá dost peněz na nastartování ekonomiky

Zatajené opatření vlády proti koronaviru: Do obchoďáku mohou lidé maximálně ve dvou

Prymula úplně zakázal kulturu a volnočasové aktivity. Hospody musí zavírat už v 8 večer