Ministryně financí Alena Schillerová navrhuje pro příští rok zmrazit hrubé platy státním zaměstnancům. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) navrhuje zmrazit hrubé platy státních zaměstnanců pro příští rok. Po plánovaném zrušení superhrubé mzdy by se jim ale snížila daň z příjmů, v praxi by si tak měsíčně přišli „v čistém“ na několik tisíc korun navíc. 

Informovala o tom Česká televize.

Zrušení superhrubé mzdy ale musí ještě schválit sněmovna.

Proti návrhu se ale postavil prezident Miloš Zeman. Jedná se podle něj o znepokojující pokus nabourat díru do státního rozpočtu takovými úlevami, které by byly trvalé.

„To znamená, které by se opakovaly každý rok. Příkladem je ta zvažovaná patnáctiprocentní daňová sazba z příjmů,“ řekl v pořadu televize Prima.

Se zrušením superhrubé mzdy nesouhlasí ani guvernér České národní banky Jiří Rusnok, Národní rozpočtová rada a někteří ekonomové.

Na zrušení se dohodla vládní koalice hnutí ANO a ČSSD na konci srpna. Stát chce vyšší příjmy zdaňovat sazbou 23 procent. Nižší sazbou 15 procent bude zdaňovat zaměstnance s nižšími a středními příjmy.

V současné době existuje jediná sazba daně z příjmu ve výši 15 procent. Ta se však počítá nikoliv z klasické hrubé mzdy (kterou má zaměstnanec v pracovní smlouvě), nýbrž ze mzdy superhrubé, která je vyšší než hrubá mzda (jelikož se do ní započítávají i odvody na sociální a zdravotní pojištění). Reálné zdanění příjmů je tak přesně 20,1 procenta.

Ministryně financí Aleny Schillerová (ANO) odhadla pro ČT dopady na státní rozpočet až na 90 miliard korun.

Šéfka státní kasy proto navrhuje v příštím roce zmrazit hrubé platy státním zaměstnancům, včetně policistů či hasičů. Argumentuje tím, že kvůli plánovaným nižším daním stoupnou státním zaměstnancům čisté platy dostatečně.

Výjimku by měli učitelé, kterým Babišova vláda plánuje bez ohledu na snížení daní přidat příští rok zhruba 9 procent. (pel)

Vládní koalice dohodla progresivní zdanění příjmů: Vyšší výdělky stát zdaní sazbou 23 %

Obce v Česku pláčou: Kvůli zrušení superhrubé mzdy a snížení daně přijdou o 20 miliard Kč

Hrozí kolaps veřejných financí, pokud se zruší superhrubá mzda, varovala rozpočtová rada