Ministerstvo práce požaduje další 4 miliardy korun na vyplácení podpor v nezaměstnanosti. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) pod vedením Jany Maláčové (ČSSD) požaduje více peněz na vyplácení dávek pro nezaměstnané. Resort chce navíc 3,65 miliardy korun. V letošním roce je na podporu v nezaměstnanosti vyčleněno ve státním rozpočtu 7,6 miliardy korun, ke konci srpna však bylo vyčerpáno už přes 93 procent.

Informovala o tom Česká televize.

„Na základě dosavadního vývoje čerpání lze očekávat, že výdaje na podpory v nezaměstnanosti dosáhnou za rok 2020 výše 12 miliard korun a současná výše disponibilních prostředků vystačí do začátku září,“ píše ministerstvo v žádosti.

Resort vypočítal, že do konce letošního roku bude na výplatu dávek v nezaměstnanosti chybět 4,4 miliardy korun. Proto chce jednat s ministerstvem financí o přesunutí 3,65 miliardy korun z vládní rezervy. Zbývajících 750 milionů hodlá vzít z úspor na dávkách v hmotné nouzi a pro postižené.

Ministerstvo argumentuje, že více peněz potřebuje kvůli vyššímu počtu nezaměstnaných kvůli koronavirové pandemii i vyšších podpor, které se počítají z výdělků.

V 1. pololetí dostával nezaměstnaný v průměru podporu 8 379 korun. Na konci června pak podpora činila 8 742 korun. (pel)