Přehled nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (29. srpna – 4. září 2020).

Týdenní přehled byznysových zpráv. Souhrn nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (29. srpna – 4. září 2020).


  • Hodnota firmy Apple přesáhla prestižní index FTSE 100

Hodnota americké společnosti Apple v polovině týdne přesáhla hodnotu všech firem zařazených do britského indexu FTSE 100. Vyšplhala se až na 2,3 bilionu dolarů (přes 51 bilionů Kč). Hodnota akciového indexu FTSE 100 přitom činila 1,5 bilionu liber.

  • SpaceX dopravila do vesmíru dvanáctou sérii 60 satelitů Starlink

Americká společnost SpaceX ve čtvrtek úspěšně dopravila na oběžnou dráhu už dvanáctou sérii 60 satelitů sítě Starlink, která má v budoucnu umožnit připojení k internetu kdekoli na Zemi. Kolem planety těchto družic nyní krouží 713.

  • Nejhlubší propad amerických akcií za několik měsíců

Americké akcie čtvrteční obchodování uzavřely nejhlubším propadem za několik měsíců. Investoři se zbavovali technologických titulů. Index technologického trhu Nasdaq se propadl bezmála o 5 procent.

  • Koronakrize zasáhla řetězec Costa Coffee

Řetězec kaváren Costa Coffee varoval, že kvůli snaze vyrovnat se s propadem způsobeným pandemií nemoci covid-19 by ve Velké Británii mohlo přijít v jeho provozovnách o práci 1650 zaměstnanců, což je zhruba 10 procent jeho pracovní síly v zemi. Costa Coffee má v Británii ve svém plném vlastnictví 1600 kaváren, které mají kolem 16 tisíc zaměstnanců.

  • Virgin Atlantic chce zrušit 1000 pracovních míst

Aerolinky Virgin Atlantic plánují kvůli nízké poptávce zrušit přes 1000 pracovních míst. Potvrdí-li se poslední vlna škrtání pracovních míst, Virgin Altlantic sníží řady svých zaměstnanců celkem o téměř polovinu oproti současným 10 tisíc lidmi. Soud v Londýně ve středu schválil záchranný plán letecké společnosti Virgin Atlantic za 1,2 miliardy liber (35,6 miliardy Kč).

  • Rolls-Royce oznámil vysoké ceny

Britský výrobce automobilů Rolls-Royce oznámil, že trh s luxusními vozy je „víceméně“ zpět na normálu. Automobilka právě uvedla na trh nový model Rolls-Royce Ghost, který si zákazníci mohou koupit za 250 tisíc liber (GBP), tedy v přepočtu 7,4 mil. Kč.

  • Developer Klán dostal 6 let za pokus o podvod Transgasu. Musí zaplatit 30 milionů

Podnikatel Václav Klán si má odpykat šest let ve vězení za pokus o podvod vůči státnímu podniku Transgas. Jeho developerská firma Amádeus Real (AR) musí zaplatit 30 milionů korun jako peněžitý trest. Rozhodl o tom pražský městský soud. Kauza se týká nákupu akcií společnosti Nemo Sever, které si Transgas pořídil v prosinci roku 2013.

  • GM a Honda se spojily v Severní Americe

Americká automobilka General Motors a japonská Honda Motor se spojily, aby v Severní Americe vyráběly a prodávaly pod svými různými značkami v Severní Americe řadu vozidel, včetně elektrických i spalovacích.

  • Mladou frontu koupil Andrej Čírtek

Vydavatelství Mladá fronta, které je v konkurzu, bylo vydraženo za 50,1 milionu korun agenturou PP Partners podnikatele Andreje Čírtka. V elektronické aukci zvítězil nad vydavatelstvím A11 Aleše Zavorala.

  • Netflix jde do Ruska

Streamovací gigant Netflix a ruská národní mediální skupina (NMG) uzavřely partnerství pro provozování ruské služby americké skupiny. Informovala o tom ve středu NGM.

  • PPF pokročila v nákupu CME

Skupina PPF na Twitteru oznámila, že právě odeslala Evropské komisi příslušné doklady k finálnímu schválení transakce nákupu CME, která mimo jiné v Česku provozuje TV NOVA.

  • Lidl dostal v Česku pokutu

Obchodní řetězec Lidl dostal od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu ve výši 240 tisíc Kč. Podle inspektorů společnost nezajistila pravidelné kontroly klimatizací a chlazení, které mají být prevencí před únikem fluorovaných plynů do ovzduší. Lidl se proti rozhodnutí ČIŽP neodvolal, pokuta proto nabyly právní moci.