Raketa Vega konečně vynesla do vesmíru český nosič družic od brněnské firmy S.A.B. Aerospace.

Do kosmu odstartovala evropská raketa Vega vybavená satelitním nosičem, který vyrobila brněnská firma S.A.B. Aerospace. Na oběžnou dráhu vynesla najednou 53 družic při jediném startu. Na raketě je i česká vlajka. 

Informovala o tom S.A.B. Aerospace a Česká televize.

Projekt má usnadnit přístup do vesmíru. Vrchní část rakety, takzvaný dispenzer, který vyrobila brněnská firma, umožňuje vynést na jedné raketě více družic – a tím snižuje jejich cenu.

Umí pojmout až 16 menších satelitů (do 400 kg), nebo dokonce 96 těch nejmenších – CubeSatů.

Mnohokrát odkládaný start proběhl z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně. Předchozí termíny byly zrušeny nejprve kvůli koronaviru, později kvůli počasí.

O vypuštění malých družic na oběžnou dráhu má zájem řada firem i univerzit nebo vědeckých pracovišť. Dosud to však bylo velmi nákladné.

Podle ředitele S.A.B. Aerospace museli zájemci čekat někdy i 2 roky, než se uvolní místo pro několik málo satelitů po boku nějakého většího.

„Poté musela firma odvézt satelit do Francouzské Guyany a postarat se o kompletní administraci. Jistě si dokážete představit náročnost celé operace – jen náklady na jedno vypuštění rakety Vega jsou 40 milionů eur (asi miliarda korun),“ uvedl ředitel S.A.B. Aerospace Petr Kapoun pro ČT. (pel)