Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) hodlá chybějící peníze ve státním rozpočtu ČR nahradit dalším zdaněním tabáku a hazardu. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) hodlá díru ve státním rozpočtu ČR zalepit dalším zdaněním tabáku a hazardu. U alkoholu zatím šéfka státní kasy vyšší sazby zavést neplánuje. Státní rozpočet skončil v srpnu ve schodku 230 miliard kvůli covidovým opatřením a další výpadek ve výši asi 74 miliard korun přinese zrušení superhrubé mzdy. 

Informoval o tom server Novinky.cz.

„Zvažuji, že do daňového balíčku navrhnu zvýšení zdanění zahřívaného tabáku. To je dnes zhruba na polovině hodnoty zdanění cigaret. Uvažujeme, že to zvedneme zhruba na 75 procent hodnoty cigaret. Desítky miliard z toho nebudou, ale nějaké tři a půl až čtyři miliardy ano,“ uvedla Schillerová pro server.

Doplnila, že co se týče tvrdého alkoholu, sazba se od 1. ledna 2020 zvýšila o 10 procent. Proto v tuto chvíli ministryně neplánuje další zvyšování.

Co ale naopak chystá, je vyšší zdanění hazardu.

Podle Novinek zatím není jasné, zda by Schillerová návrh vložila ještě do daňového balíčku pro druhé čtení ve sněmovně, nebo by vyšší zdanění hazardu muselo počkat až na balíček na rok 2022.

V letošním roce přitom spotřební daň z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, stoupla asi o 10 procent.

Podle materiálu by mělo další zvýšení spotřební daně do rozpočtu podle předběžných odhadů přinést v roce 2021 navíc 2 miliardy korun a 1,9 miliardy korun v roce 2022 i v roce 2023.

Zároveň se od letošního ledna zvýšilo zdanění loterií, a to z 23 procent až na 35 procent. Nově také podléhají 15procentní dani příjmy z hazardních her nad jeden milion korun.

Schodek státního rozpočtu ČR v srpnu stoupl na 230 miliard korun.

Původně byl letos schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun, stejně jako v předchozím roce. Ten pak sněmovna kvůli koronavirové pandemii zrychleně zvýšila na 500 miliard korun. (pel)

Vládní koalice dohodla progresivní zdanění příjmů: Vyšší výdělky stát zdaní sazbou 23 %

Vládní škrty: Schillerové chybí peníze ve státním rozpočtu. Chce po ministrech provozní úspory

Stoupla spotřební daň z tabáku a lihu. Podraží alkohol a cigarety. Vláda více zdanila i loterie