Šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) požaduje po ministrech alespoň 10procentní úspory v provozních výdajích. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministryni financí Aleně Schillerové (ANO) chybí peníze ve státním rozpočtu. Po ministrech proto šéfka státní kasy žádá úspory v provozních výdajích až 10 procent. Většina resortů se ale přitom zatím chystá v příštím roce utratit více peněz než letos. 

Informovala o tom Česká televize.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce, aby ministři na provozu uspořili miliardy korun.

Samotní členové vlády se k přílišnému šetření moc nemají. Úspory si podle svých slov nemůže dovolit ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ani ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

„V rámci našeho resortu, který nemá úplně velký rozpočet a v současné době potřebuje peníze třeba právě na podporu hygienických stanic a podobně, nějaký velký, zásadní prostor pro úspory úplně nevidím,“ uvedl pro ČT.

To ministerstvo průmyslu i dopravy pod vedením Karla Havlíčka (ANO) údajně šetří na každém oddělení.

Ministryně práce a sociálních věcí přišla v minulých dnech s ambiciózním plánem, jak získat peníze do rozpočtu navíc. Navrhla totiž snížení platů ústavních činitelů na čtyřnásobek minimální mzdy. Poslancům by se tak podle jejího návrhu snížil plat o zhruba 22 tisíc korun měsíčně.

Po šetření v rámci vlády volá také nejen opozice, ale i komunisté, kteří vládu tolerují.

„V oblasti úspor tato vláda zas tolik nepředvedla a měla by si skutečně zamést před vlastním prahem,“ citovala ČT poslance KSČM Jiřího Dolejše.

Schodek státního rozpočtu ČR přitom v červenci stoupl na 205,1 miliardy korun z červnových 195,2 miliardy korun.

Původně byl letos schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun, stejně jako v předchozím roce. Ten pak sněmovna kvůli koronavirové pandemii zrychleně zvýšila na 200 miliard a později na 300 miliard. (pel)