Čína pohrozila předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi za jeho cestu na Tchaj-wan. Česko si pozvalo na kobereček čínského velvyslance. (Foto: Twitter Senát Parlamentu ČR)

Čína zaútočila na předsedu Senátu Miloše Vystrčila kvůli jeho diplomatické cestě na Tchaj-wan. Čínský ministr zahraničí řekl, že Vystrčil zaplatí za cestu vysokou cenu. Český premiér Andrej Babiš (ANO) slova označil jako nemístná a nepatřičná. Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa si na příkaz ministra Tomáše Petříčka (ČSSD) předvolal na kobereček čínského velvyslance Čang Ťien-mina.

Čína už před příjezdem Vystrčila uvedla, že cesta do „čínské vzbouřenecké provincie“ poškodí česko-čínské vztahy. Kromě toho Peking tvrdí, že cestu předsedy českého Senátu Vystrčila zosnovaly Spojené státy.

Podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťie se čeští politici na cestu vydávají z osobních zájmů, informovaly Seznam Zprávy. Nerespektují prý české veřejné mínění, porušují politiku jedné Číny, kterou se česká vláda jinak řídí, a záměrně ničí politický základ vztahů mezi Čínou a Českou republikou.

Čínský ministr zahraničí Wang I pak prohlásil, že Vystrčil zaplatí vysokou cenu za to, že oficiální cestou na Tchaj-wan porušil princip jedné Číny.

Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa si proto na pokyn ministra Tomáše Petříčka (ČSSD) předvolal čínského velvyslance Jianmina Zhanga.

Náměstek Tlapa vyjádřil zásadní nesouhlas s vyjádřením čínské strany v souvislosti se zahájením návštěvy delegace Senátu Parlamentu České republiky na Tchaj-wanu.

Označil ho za nevhodné a neodpovídající standardům diplomatické komunikace mezi dvěma suverénními zeměmi.

Premiér Andrej Babiš (ANO) o záležitosti hovořil s ministrem Petříčkem, se kterým byli společně na návštěvě Slovinska.

„Ten komentář je nemístný a nepatřičný a ministr slíbil, že to bude po úřední lince řešit. Pověří úředníky, aby panu velvyslanci vysvětlili, že jsme suverénní země,“ uvedl Babiš ke schůzce velvyslance s náměstkem Martinem Tlapou.

Prezident Miloš Zeman, který kritizoval už dříve plány na odjezd zesnulého šéfa horní komory Jaroslava Kubery.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan je od roku 1949 de facto nezávislý: má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně přetrvává monopolní vláda jedné strany – Komunistické strany Číny.

Česká republika však oficiálně s ohledem na politiku jedné Číny neuznává Tchaj-wan jako samostatný stát.

Zeman loni na Kuberu zaútočil s tím, že plánováním cesty na Tchaj-wan předseda Senátu jedná proti ekonomickým zájmům České republiky.

Nastalou situaci ohledně nynější cesty Vystrčila zatím prezident nekomentoval.

„Zaznamenali jsme, že pan ministr Petříček si předvolá čínského velvyslance. Ukazuje se ale, že cesta Tchaj-wan vyvolává kontroverze a zhoršuje zahraničně politické postavení České republiky,“ řekl prezidentův mluvčí. (pel)

Zemanův Hrad zaútočil na předsedu Senátu Kuberu kvůli zájezdu na Tchaj-wan

Čína se mstí za uzavření smlouvy s Tchaj-pejí: Šanghaj zrušila oficiální styky s Prahou