Šanghaj pozastavila veškeré oficiální styky s Prahou poté, co české hlavní město podepsalo partnerskou smlouvu s tchajwanskou metropolí Tchaj-pejí. Pražský primátor na počest uzavření smlouvy spolu se starostou Tchaj-peje Kche Wen-čem vysadili strom, tajvánii kryptomeriovitou. (Foto: Twitter Zdeněk Hřib)

Čínské finanční centrum Šanghaj pozastavilo oficiální styky s Prahou poté, co česká metropole podepsala partnerskou smlouvu s tchajwanskou Tchaj-pejí. Nový pakt se týká ekonomické, obchodní a kulturní spolupráce. Pražský primátor na počest uzavření smlouvy spolu se starostou Tchaj-peje Kche Wen-čem vysadili strom, tajvánii kryptomeriovitou. 

„Svévolně se vměšuje do čínské vnitřní politiky a veřejně se staví proti principu jedné Číny. Vláda města Šanghaj a jeho lid proti tomu důrazně protestují,” uvádí se v prohlášení v němž šanghajská vláda vyzvala Prahu k respektování politiky jedné Číny.

Čína navíc považuje kroky českého hlavního města za zasahování do svých vnitřních záležitostí.

Zatím není jasné, co pozastavení oficiálních styků bude pro Prahu znamenat. Šanghaj, která je nejlidnatějším čínským městem a Česko v něm má generální konzulát, oznámila, že Praha přestala být jejím sesterským městem.

Zdroj: Twitter Zdeněk Hřib

Tchaj-wan je pro Čínu jednou z provincií, byť řadu desetiletí funguje samostatně, a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení samostatnosti.

Partnerskou smlouvu o ekonomické, obchodní a kulturní spolupráci podepsali pražský primátor Zdeněk Hřib a starosta tchajwanského hlavního města Tchaj-peje Kche Wen-če.

Praha loni v říjnu ukončila sesterskou smlouvu s Pekingem kvůli sporu o vyškrtnutí klauzule, že Praha uznává politiku jedné Číny, kterou v minulém volebním období uzavřela exprimátorka Adriana Krnáčová (ANO).

V reakci na kroky Prahy zrušila čínská strana vystoupení několika českých souborů, které mají spojení s Prahou, případně mají jméno metropole ve svém názvu.

Peking nakonec smlouvu vypověděl. Učinil tak předtím, než pražské zastupitelstvo stihlo hlasovat o záměru rady smlouvu vypovědět. (pel)