Dramatický růst cen v Česku: V ČR je třetí nejvyšší inflace v celé EU. (Ilustrační foto: redakční koláž)

V Česku se zdražuje skoro nejvíce v celé Evropské unii. V červenci mělo vyšší meziroční inflaci, která dokumentuje růst spotřebitelských cen v zemi, jen Maďarsko (3,9 %) a Polsko (3,7 %). Česko je tak v EU třetí nejhorší, s inflací ve výši 3,6 procenta. Tato data přinesl Evropský statistický úřad (Eurostat).

Údaj Eurostatu o červencové inflaci v ČR (3,6 %) se liší od údaje o inflaci, který přinesl ČSÚ. Podle tuzemských statistiků dosáhla v červenci inflace v ČR „jen“ 3,4 %. I tento údaj by však Česko zařadil na třetí nejhorší místo v Evropské unii.

Průměrná meziroční inflace v EU v červenci 2020 dosáhla 0,9 procenta. Růst spotřebitelských cen tak v EU mírně zrychlil oproti červnovým 0,8 procenta. V předchozím roce však průměrná inflace v EU činila 1,4 %.

Inflace v eurozóně dosáhla v červenci 0,4 % meziročně, a i zde došlo k mírnému nárůstu oproti červnovým 0,3 %.

Nejmenší meziroční inflace byla v červenci dle Eurostatu v Řecku, kde činila −2,1 procenta. Ceny tak reálně poklesly a jednalo se fakticky o deflaci.

Na Kypru v červenci ceny proti předchozímu roku klesly o 2 procenta a v Estonsku o 1,3 procenta.

V Německu zůstaly v červenci ceny stejné, jako v předchozím roce.

Ve srovnání s letošním červnem se míra inflace v červenci snížila v 10 členských státech EU a zvýšila se ve 14 členských zemích Unie.

Ukazatel inflace vypovídá o tom, o kolik se v tom kterém období zvýšily spotřebitelské ceny a tedy i o tom, o kolik se snížila reálná hodnota peněz obyvatelstva.

Ještě v dubnu letošního roku byla inflace v Česku (3,3 %) nejvyšší v celé EU. Od té doby ještě mírně stoupla, ale v Polsku a Maďarsku bylo zdražování výrazně dramatičtější. (sfr)

Inflace v Česku zrychlila v červenci na 3,4 %. Zdražily uzeniny, vejce, elektřina i nájemné