Státní rozpočet ČR skončil v červenci ve schodku 205 miliard korun.

Babišova vláda i v červenci pokračovala v zadlužování Česka. Schodek státního rozpočtu ČR v červenci stoupl na 205,1 miliardy korun z červnových 195,2 miliardy korun. V loňském roce přitom činil deficit za prvních sedm měsíců „jen“ 9,7 miliardy korun. Letošní výsledek je tak nejhorší od vzniku České republiky. 

Informovalo o tom ministerstvo financí.

Po očištění o příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, činil deficit 209,0 miliardy korun.

Bez diskrečních opatření na straně příjmů a výdajů souvisejících s potlačením šíření nemoci covid-19 a omezení dopadu hospodářské recese na rozpočty veřejného zdravotnictví, obyvatelstva a firem, by deficit státního rozpočtu činil 97,2 miliardy korun.

Příjmy rozpočtu byly výrazně ovlivněny propadem ekonomiky doprovázené poklesem zaměstnanosti, nižší dynamikou objemu mezd a platů a diskrečními opatřeními na příjmové straně.

Celkové příjmy tak meziročně poklesly o 46,2 miliard korun, z čehož nejzřetelněji daňové příjmy bez pojistného o 52,1 miliard korun.

Inkaso vylepšovaly příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů s nárůstem o 17,7 miliard korun.

Výdaje na přímá opatření na podporu občanů a firem v souvislosti s pandemií covid-19 ze státního rozpočtu ministerstvo vyčíslilo na 86,5 miliardy korun.

Výdaje na sociální dávky dosáhly 397,7 miliardy korun, což je meziročně o 48,2  miliardy více.

Původně byl letos schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun, stejně jako v předchozím roce. Ten pak sněmovna kvůli koronavirové pandemii zrychleně zvýšila na 200 miliard a později na 300 miliard. (pel)