Čína vyslala na Mars svou první raketu.

Čína zahájila svou první samostatnou misi k Marsu. Z čínského kosmického střediska Wen-čchang na ostrově Chaj-nan odstartovala raketa Dlouhý pochod 5, jejíž přistání na rudé planetě se očekává v dubnu či květnu příštího roku. Jde o první čínskou samostatnou misi na Mars po předchozím pokusu s Ruskem, který před několika lety selhal. 

Čína hodlá na Mars dopravit robotické vozítko. To bude poháněné solární energií, aby mohlo sbírat vědecká data. Satelit má k planetě dorazit v únoru 2021.

O přistání na planině Utopia Planitia na severní polokouli Marsu by se Číňané měli pokusit o dva až tři měsíce později.

Vesmírnou misi Číňané pojmenovali Tchien-wen (Tianwen), což v překladu znamená Otázky k nebesům.

Jen o pár dní dříve vyslaly svou raketu k Marsu Spojené arabrské emiráty. Nosná raketa H-IIA s družicí Amal odstartovala z japonského vesmírného střediska Tanegašima. Satelit bude od května příštího roku zkoumat atmosféru rudé planety.

Na Mars se chystají letos i Američané, kteří plánují vyslat šestikolové robotické vozítko. To bude mimo jiné shromažďovat údaje o klimatu a geologii planety a sbírat vzorky hornin a prachu k dalšímu výzkumu.

Kromě Spojených států se dosud žádné jiné zemi nepodařilo na povrch Marsu dopravit zařízení, které by pak řádně fungovalo. V současné době operují na povrchu rudé planety 2 vozítka amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). (pel)