Starostové Bruntálska a Opavska žádají v otevřeném dopise ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) a hygieniky o přehodnocení plošných protiepidemických opatření, která byla v kraji zavedena minulý pátek.

Obce na severu Moravy se bouří kvůli plošným koronavirovým opatřením vyhlášeným v Moravskoslezském kraji minulý pátek. Více než 60 starostů obcí z Krnovska, Bruntálska, Rýmařovska, Opavska a Vítkovska požádalo v otevřeném dopise ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) a krajskou hygienu, aby přehodnotili opatření proti šíření koronaviru přijata v rámci celého Moravskoslezského kraje.

Informovala o tom Česká televize.

„Trápí nás plošnost opatření. Nerozumíme tomu, proč byl tak tvrdě postižen opatřeními i severozápad našeho kraje. Máme tady dlouhodobě minimum nakažených,“ je uvedeno v dopise.

Upozornili navíc také na to, že od lokálních ohnisek jsou jejich obce vzdáleny desítky kilometrů.

Pod dopis adresovaný ministrovi zdravotnictví a krajské hygieně se podepsalo 64 starostů a přidal se i primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

Iniciátorem akce byl krnovský starosta Tomáš Hradil.

Obcím vadí, že jsou součástí plošných krajských opatření, přestože mají jen pár nemocných s covidem-19.

Žádají proto rozvolnění opatření na západ od Ostravy.

Případným rozvolněním vydaných opatření se bude ve čtvrtek zabývat Bezpečnostní rada kraje. (pel)


Otevřený dopis starostů ministrovi zdravotnictví a ředitelce Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě

Vážený pane ministře, vážená paní ředitelko,
okamžité zavedení mimořádných opatření Krajské hygienické stanice v celém Moravskoslezském kraji (15/2020) jsme přijali s velkým roztrpčením. Za způsob komunikace jste se, pane ministře, omluvil.
Co nás trápí ještě více, je plošnost opatření. Nerozumíme, proč tak tvrdě postihla severozápad našeho kraje.

Aktuální stavy pacientů k 19. 7. 2020:

ORP Rýmařov 0,
ORP Bruntál 3
ORP Krnov 1
ORP Opava 8
ORP Vítkov 3

Takto nízká čísla si udržujeme dlouhodobě.

Od lokálních ohnisek jsme navíc velmi vzdálení. Například Krnov od Karvinska 83 km, Frýdecko-Místecka 80 km, Novojičínska 68 km. Pro lepší představu vzdáleností: za lokální ohnisko v Plzni by musela být přijata opatření v Praze.

Území našich měst a obcí patří mezi tzv. strukturálně postižené regiony. Neseme si s sebou historické břímě hlubokých ekonomických problémů ještě dávno před vypuknutím koronavirové epidemie. Naše města s nimi statečně bojují například rozvojem služeb a cestovního ruchu. Ten teď ale dostal další těžkou ránu.

Vážený pane ministře, vážená paní ředitelko, máme za sebou několik mimořádně náročných měsíců. V tomto období jsme byli jednotlivými úřady denně zahrnováni řadou úkolů.

Zajišťovali jsme ochranné pomůcky, desinfekci, pomoc seniorům, koordinovali opatření se školskými zařízeními, sociálními službami, zdravotnickými zařízeními… Vždy jsme loajálně, s vypětím sil, plnili úkoly státní správy.
Nyní prosíme, abyste přísná opatření v severozápadní části našeho kraje co nejdříve přehodnotili. Předem děkujeme.

S uctivým pozdravem,

za signatáře:

Ing. Tomáš Hradil

starosta města Krnova

Pořadatelé kulturních akcí v MS kraji se bouří: Podají žalobu na krajskou hygienu

Občanská revolta proti vládě: V Ostravě demonstrovaly 2 tisíce lidí proti koronaomezením