Pořadatelé kulturních akcí na Ostravsku se chystají podat žalobu na moravskoslezskou hygienu.

Organizátoři kulturních akcí na Ostravsku chystají žalobu na Krajskou hygienickou stanici Moravskoslezského kraje. Požadují, aby byla zrušena páteční koronavirová omezení. Vadí jim, že neznají způsob, kterým se opatření vyhlašují. Restrikce přitom postihly tisíce lidí v regionu. 

Informovala o tom ČT.

„Žaloba bude směřována na vydavatele opatření, což je krajská hygienická stanice, a je to z toho důvodu, jakým to opatření vzniklo a co způsobilo všem kulturním pořadatelů,“ uvedla Karolína Skórková, ředitelka festivalu Meat Design.

Nově vzniklá iniciativa Kultura v Moravskoslezském kraji požaduje, aby byla opatření zrušena, a aby soud jasně řekl, že takhle to už nikdy v budoucnosti udělat nejde.

Skórková zdůraznila, že iniciativě nevadí samotná opatření k ochraně zdraví, ale způsob, jakým vše bylo provedeno a že omezení začala platit v podstatě z minuty na minutu.

Postiženy tak byly nejen desítky akcí, které se měly konat o víkendu, ale i události plánované třeba až na podzim.

Do iniciativy se zapojily desítky organizací, například festivaly Colours of Ostrava, Beats for Love, Meat Design, divadelní Shakespearovské slavnosti, kluby Kofola v Krnově, Stoun ve Frýdku-Místku, Fabric Ostrava nebo bezpečnostní služba Čechymen. (pel)

Občanská revolta proti vládě: V Ostravě demonstrovaly 2 tisíce lidí proti koronaomezením

Koronavirus opět udeřil: Stát nařídil povinné roušky pro celý Moravskoslezský kraj