Bez roušek se opět neobejdou lidé na severní Moravě. Koronavirus se tam šíří i mimo známá ohniska.

Povinnost nosit roušky v MHD a vnitřních prostorách musí od pátečního poledne lidé v celém Moravskoslezském kraji, nejen na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Podle hygieniků se totiž nákaza šíří i mimo známá ohniska. Naopak na Kutnohorsku už roušky povinné nejsou. Čtvrteční přírůstek nakažených byl přitom v Česku nejvyšší za posledních šest dní.

Kromě povinných roušek musí lidé v Moravskoslezském kraji nosit při návštěvě nemocnic a sociálních zařízení respirátor FFP2. “V celém kraji platí také uzavření prostor restaurací a barů mezi 23. a 8. hodinou a konání hromadných akcí jen do sta osob,” doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na Twitteru.

Pendleři v kraji se pak budou muset podle ministra prokázat každých 14 dní negativním testem na koronavirus.

“Dosud přijatá opatření byla omezena zejména na území okresů Karviná a Frýdek-Místek. V posledních týdnech však registrujeme i značný nárůst pozitivních mimo známá ohniska onemocnění, počet takzvaných komunitních případů nákazy se zvýšil prakticky na dvojnásobek,” zdůvodnili krajští hygienici vyhlášení mimořádných opatření, která mají dvacet bodů.

Nákaza se už přitom nekoncentruje mezi horníky OKD, ale šíří se v dalších firmách a institucích v regionu. Od čtvrtku se tak v kraji objevilo 56 nových případů nákazy.

Obyvatelé Kutnohorska si naopak můžou oddechnout. Hygienici tam kvůli stabilizaci situace zrušili opatření včetně povinných roušek. Dál však platí zákaz návštěv v nemocnicích a domovech pro seniory.

Rychlejší šíření nákazy nejen v Moravskoslezském kraji se projevilo i v celostátní statistice ministerstva zdravotnictví. Ve čtvrtek v Česku přibylo 137 případů nákazy, což je nejvíce za posledních šest dní. (anv)