V Ostravě demonstrovaly 2 tisíce lidí proti koronavirovým omezením.

V Ostravě na Masarykově náměstí demonstrovaly asi 2 tisíce lidí proti restriktivním koronavirovým opatřením. Protestem nazvaným „Nedělejte z nás hňupy“ požadovali demisi vlády a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO). Obyvatelům Moravskoslezského kraje vadí, jak vláda a krajská hygiena zmateně, chaoticky a hlavně opožděně informuje své občany.

Poslední kapkou bylo páteční mimořádné opatření vyhlášené v podstatě z hodiny na hodinu, které omezilo nejen občanské svobody lidí, ale také ochromilo svobodné podnikání.

Spolupořadatel Přemysl Bureš upozornil, že lidé neprotestují proti zavedení roušek, ale nelíbí se jím arogance a způsob, jakým vše bylo provedeno.

Situace v OKD a obecně na Karvinsku byla podle organizátorů dlouhodobě podceněna a nekomunikována, a to především s širokou veřejností.

Jako viníka označují nespokojení občané ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), potažmo vládu, proto požadují jejich demisi.

Současně žádají jasné stanovisko od hejtmana kraje Ivo Vondráka (ANO).

Krajská hygienická stanice v Ostravě totiž v pátek rozšířila například povinnost nosit roušky ve veřejné dopravě a ve vnitřních veřejných prostorách. Dále pro celý kraj platí omezení akcí na sto lidí a omezení provozu restaurací.

Nová nařízení navíc platila s okamžitou platností.

Kraj se přitom jakž takž vzpamatovával z první vlny koronavirových omezení. Místní podnikatelé se snažili přizpůsobit situaci a pořádali akce pro omezený počet lidí, jak stanovovaly vládní restrikce.

Například populární festival Colours of Ostrava sice musel být už dříve z důvodu pandemie zrušen, ale pořadatelé se rozhodli uspořádat alespoň miniverzi NeFestivalu pro 1 000 lidí. Ta probíhala právě od minulé středy, měla trvat až do soboty, ale byla zrušena právě pátečními opatřeními z hodiny na hodinu.

Na místě už přitom byli nejen návštěvníci, ale hlavně hudebníci nebo stánkaři. Ředitelka Zlata Holušová prohlásila postup hygieny za nehorázný a likvidační.

V sobotu v noci dokonce u jedné z ostravských hospod zasahovalo přes 100 policistů ve 27 antonech, když se amatérští fotbalisté odmítli smířit s covidovou dřívější zavíračkou. (pel)


VÝZVA OSTRAVA NEMLČÍ:

Páteční mimořádné opatření Krajské hygienické stanice v Ostravě o restriktivních opatřeních v souvislosti s šířením nemoci Covid-19 se stalo onou poslední kapkou, která nás přiměla vyjít do ulic a veřejně vyjevit svůj nesouhlas. Nikoli s tím, že vláda a jí podřízené orgány má ambice řešit situaci kolem šíření koronaviru (nejen) v našem kraji, ale s tím, jak zmatečně, chaoticky a hlavně opožděně informuje své občany.

1. Situace v OKD a obecně na Karvinsku byla dlouhodobě podceněna a nekomunikována, a to především s širokou veřejností. Kvůli tomu vznikl v našem kraji informační chaos, který vyvolal vlny zbytečně rozjitřených obav a strachu, ale zároveň bohorovného klidu. Odpovědnost zde jednoznačně nese ministerstvo zdravotnictví v čele s ministrem Adamem Vojtěchem. Jako první bod našich protestů tedy žádáme jeho okamžité odstoupení.
2. Při řešení tak komplikovaných otázek je ale třeba koordinace celé vlády, žádáme tedy i vládu ČR k okamžité demisi, především proto, že prokázala absolutní nekompetentnost řídit stát a jeho části v krizových situacích.
3. Protože se jedná o problém našeho, Moravskoslezského regionu, žádáme také hejtmana Ivo Vondráka, aby k celé věci okamžitě zaujal jasné, přehledné stanovisko, které se nebude skrývat za žádné politické kličkování a jednoznačně pojmenuje odpovědné osoby. Pochopitelně pak z takového prohlášení také vyvodí důsledky.
4. Uvědomujeme si závažnost situace s nemocí Covid-19, ovšem právě v těchto dnech přetekla i míra loajality. Vláda a všechny složky státu zde překročily pomyslnou hranici základních lidských práv a svobod, když pod pláštíkem boje proti zákeřné nemoci omezují občany na jejich právech a nesmyslně a nepředvídatelně mění podmínky nejen svobodného podnikání, ale také trhu práce. Je zcela zřejmé, že í omezení uvedená ve včerejším opatření se velmi dramaticky promítnou do už tak těžce zkoušeného regionu a hluboce jej poznamenají. Jinak řečeno: Ostrava a Ostravsko se tak opět stranou zapomenutým místem, kde není potřeba investovat, starat se, snažit se, protože je to oblast odsouzená k zániku. To nesmíme nikdy připustit.
5. Tato demonstrace tedy není demonstrací proti „rouškám“, proti snaze bojovat se zákeřnou nemocí, ale je veřejně vyjádřeným nesouhlasem s tím, jak vláda chaoticky, zmatečně a bez ohledu na své občany zasahuje do každodenních lidských životů, do obyčejných snah o klidný a spořádaný život.
6. Pokud se nedočkáme jasných odpovědí a na ně napojených jednoznačných činů, budeme se tu scházet tak dlouho, dokud k nápravě nedojde, dokud občané zase nebudou na prvním místě.